Hírek

2016.11.01. 14:20

Létrákat ellenőrzött a hatóság - A megvizsgált tíz termékből négy nem felelt meg az előírásoknak

Körkép - A létrák szinte minden háztartásban megtalálhatók, és sokszor munkaeszközként is használják azokat. Egy létrával könnyen szenvedhetünk balesetet, hiszen a magasban dolgozunk vele, így onnan leesve a csonttöréseken, zúzódásokon túlmenően akár komoly gerinc- vagy koponyasérülésünk is lehet.

Az esést előidézheti például az, ha a létra szilárdsága nem megfelelő, és megroskad, esetleg eltörik alattunk. Emiatt különösen fontos, hogy a létrák biztonsággal kibírják a használat során bekövetkező igénybevételt. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma ezért különböző létrákat vizsgált a vonatkozó szabványok figyelembevételével. A hatóság a vizsgált 10 termékből 4 esetben (40 százalék) állapított meg nem megfelelőséget , tájékoztatta lapunkat a NFH.

A laboratórium beltéri, háztartásokban, irodákban, iskolákban használatos, maximum öt létrafokkal és fellépővel ellátott, kéttagú, egyoldalas, alumínium vagy acél létrákat ellenőrzött.

Egy rossz létrával könnyen szenvedhetünk balesetet

A létráknak a vonatkozó szabványban meghatározott, termékbiztonságot érintő paramétereit vizsgálták, így tesztelték szilárdságukat, vagyis, hogy a szabvány által előírt terhelés után a létrán látható-e alakváltozás. Volt hajlítási vizsgálat, megnézték, hogy oldalirányba meghajlik-e az eszköz, s vizsgálták a létraszárak alsó végeit is. A létrafokok, lépcsők és a fellépők hajlítóvizsgálata során a létrafokokat és a fellépőt az előírt súllyal terhelték a szakemberek, majd megmérték maradandó alakváltozásukat, továbbá azt is, hogy a csavarást követően tapasztalható-e azokban deformitás.

Ellenőrizték továbbá a kétágú létra szétcsúszásgátló szerkezeteit, így például a láncokat, hevedereket és a csuklós illesztéseket. Megnézték, hogy nem billeg-e a fellépő, illetve, hogy terhelés hatására elmozdul-e. S mindent összegezve az eredmény: a vizsgált 10 termékből 4 nem felelt meg.

Három létra esetében a létraszár vége az előírt terhelés hatására elhajlott és berogyott. Ezen létrák szárai használat közben elhajolhatnak, amitől a létra felborul.

Egy létra létrafoka hajlott meg az előírt terhelés hatására. Ez szintén balesetveszélyes, hiszen használat közben a létrafok hirtelen összeesése leesést eredményez.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról és visszahívásáról - a megállapított súlyos kockázat miatt - a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szükségesnek tartja a következő években a rendszeres, átfogó ellenőrzéseket, és termékbiztonsági vizsgálatokat, hogy a veszélyes termékeket a forgalomból kiszűrje, írják közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!