Hírek

2014.07.30. 15:20

Lódarázs fészek a padláson Zalaszántón

Aggodalommal telve hívott fel Zalaszántóról Czibor Ferenc, akinél három kisunoka nyaral. Ő meg pont most talált lódarázs fészket a padláson.

Arany Horváth Zsuzsa

Ő maga nem merne hozzányúlni a 4-5 centis, tekintélyt parancsoló rovarok lakhelyéhez, nem szeretné, ha begorombulnának. Emlékezett azonban, hogy a katasztrófavédelem foglalkozott effajta problémák megoldásával. Kereste őket, nem járt sikerrel. Az ott dolgozók a legnagyobb jóindulat mellett sem tudtak segíteni, ugyanis nincsenek meg a feltételeik. Vegyszer, beöltözés, rovarviselkedéstani szakértelem... Két éve csak akkor mennek, ha közvetlenül emberélet van veszélyben.

A 105-ös számon elért katasztrófavédelmi munkatárs adott további tippeket. Az országban számos szervezet foglalkozik rovar- illetve rágcsálóirtással. Hamar rá lehet lelni az interneten a budapesti székhelyű, de zalaegerszegi munkatárssal is rendelkező szakcégre. Jól indul a dolog, a zalai szakember épp arrafelé jár, szívesen útba ejti Zalaszántót. Telefonos egyeztetés, az újságíró már örül, tehát érdemes volt a laphoz fordulnia olvasónknak, Korai a lelkesedés, mivel a beavatkozás díja oly tetemes, azt nem tudja kifizetni a panaszosunk, így e módon nem lesznek darázstetemek.

Nem támadnak, ha nem bolygatjuk őket. A hideg hónapokban mozgásképtelenné válnak, akkor irthatók, mert nem védettek.(Fotó: archív)

Az ember ilyenkor már nehezen enged. Csak nem fog ki rajtunk egy ilyen ügy... Újabb kutakodás után keszthelyi cégre lelünk. Ismét készséges hangot hallunk. Csak a rovartalanítási tarifa nem hangzik jól, már annak, akinek nincsen több tízezer, gyorsan kiadható forintja.

Mindezt természetesen megértik a szolgáltatók, akik viszont nyilván a piacról élnek. Javaslat? Hagyjuk békén a rovarokat, ne járkáljunk a közelükbe, cserébe ők se foglalkoznak velünk. Télen pedig két-három fokban könnyen leszedhetők lesznek. (Nem védett.) A történet e pontján megfogalmazódott, a szerkesztőségünk tagjai esetleg össze is adhatnák a szükséges összeget. Addig is megírtuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!