Hírek

2016.12.21. 20:25

M9: csak épüljön meg minél gyorsabban

Zalaegerszeg, Zalaszentiván - A két település polgármestere egyaránt tökéletesen elégedett az M9-es gyorsforgalmi út koncepciójával.

Varga Andor

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta: a megyeszékhely nevében egyetlen dolgot szeretne az M9-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatban – hogy a lehető leggyorsabban épüljön meg.

Balaicz Zoltán: A térség több évtizedes álma

– A térségben élők több évtizedes álma ez a létesítmény, amely  2015-ben, a Modern Városok Program aláírásával lépett nagyot a megvalósulás felé – fogalmazott Balaicz Zoltán. – A szerződésben a Vasvár-Zalaegerszeg szakasz megtervezését vállalta a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök ellenjegyzésével. A kabinet 4 milliárd forintot biztosított az engedélyes és kiviteli tervek elkészíttetésére, valamint az előkészítő munkákra. A jelenlegi állapotnál pedig talán még sosem voltunk közelebb ahhoz, hogy a Zala megyei és zalaegerszegi emberek és vállalkozások végre korszerű és gyors nyugati közlekedési kapcsolathoz jussanak, Ausztria és Németország felé.

A polgármester hozzátette: a város szempontjából megfelel az M9-esnek az a nyomvonala, amely a jelenlegi tervekben Zalaegerszeget érinti – külön kétszer kétsávos közvetlen bekötéssel az északi ipari parkba. A megyeszékhelynek az lenne a legjobb, ha ebben a tekintetben a lehető legrövidebb időn belül sikerülne megtalálni a minden érintettnek megfelelő, konszenzusos megoldást. Hiszen az újabb fontos lépés lesz majd a megvalósulás felé, ami Zalaegerszegnek a városba tervezett nagyberuházások, a járműipari tesztpálya és a logisztikai központ miatt is nagyon fontos.

Zalaszentiván polgármestere, Dormán Miklós ugyancsak tökéletesen elégedett az M9-es tervezett nyomvonalával, illetve a jelenlegi terv további elemeivel is. Külön kiemelte, hogy falujuknak három csatlakozási pontja is lenne a leendő gyorsforgalmi úthoz.

Dormán Miklós: Lendületet kaphat az ipari park
Fotó: archív/Pezzetta Umberto

- Ha ez az út megépül, a településünk közlekedési csomópont jellege még tovább erősödik - vélekedik Dormán Miklós. - A településen már meglévő vállalkozások lehetőségei rendkívüli módon kiszélesednek, és a reményeink szerint új lendületet kaphat az ipari parki területeink fejlesztése is. De a mindennapi életben is óriási változásra számíthatunk, hiszen az M9-es átadásával lekerül a falut kettészelő útról a nyomasztó átmenő teherforgalom. Ez jelenleg valóban igen nagy gond, főleg a reggeli és délutáni órákban - amikor a szülők hozzák-viszik az iskolás és óvodás gyerekeket - alakulnak ki jelentős forgalmi dugók a faluban.

A polgármester hozzátette még: bizonyos fokig szerencséjük is van, hiszen az M9-es a tervek szerint Zalaszentiván mellett jórészt bevágásban halad majd, ez pedig eleve nagyban csökkenti a forgalom zaját és a környezeti terhelést is. Szerinte természetes, hogy minden érintett törekszik a számára tökéletes megoldásra, ám ugyanakkor biztos benne, hogy a leendő gyorsforgalmi útban senki nem fog majd csalódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!