Hírek

2017.02.02. 15:02

Ma van a Vizes élőhelyek napja!

Az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult a WWF adatai szerint. Magyarország is elvesztette vizes élőhelyeinek döntő többségét- adta hírül az MTI. Február 2-a a vadvizek és az azokon élő madárvilág védelmét vállaló Ramsari Egyezmény 1971-ben történt elfogadásának évfordulója a Vizes élőhelyek napja.

MTI

– Hazai vizes élőhelyeink elvesztése több száz éves folyamat: elsősorban a kétszáz éve kezdődött vízrendezések és a 20. században a tájgazdálkodás megváltozása következménye – tudtuk meg Magyari Mátétól.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai szakreferense hozzátette: Zalában az utóbbi időben ellenkező irányú folyamatokat is el tudtak indítani: új vizes élőhelyek létrehozásával, a régiek kiszáradásának megakadályozásával, természetes állapotának javításával. Példaként említette a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kettes ütemét: az élőhely rehabilitációját, rugalmas, természetes vízjárást biztosító vízszabályzás megvalósítását.

Szombaton reggel séta is indul a fenékpusztai kutatóháztól a Vizes Élőhelyek napja alkalmából - mondta Magyari Máté

Fotó: Balaton - felvidéki Nemzeti Park

- Zalavár térségében több száz hektáros élőhely-rehabilitáció is megvalósult. Új vizes élőhely keletkezett, amit intenzív természeti folyamatok jellemeznek. Az élővilág nagy örömmel vette a változást.

Magyari Máté szerint a Vizes élőhelyek világnapja az ember és a természet kapcsolatára világít rá.

-Mindennapjainkban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen szoros ökológiai rendszerben élünk együtt a természettel - vallja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!