Hírek

2017.07.18. 08:37

Macskafül és lézerkard – Idén nyáron is találkoztak az anime-rajongók

A budapesti Mondocon bizonyára már ismerős a japán anime-manga szubkultúra tagjainak és a különböző számítógépes játékok, filmek szerelmeseinek. Akárcsak az előző években, most is számtalan vidéki rajongót bevonzott a színes rendezvény.

Rákos Bianka

Bizonyára, minden arra tévedő laikus kereste azt a dimenziókaput, amin átlépett, mikor szombat délelőtt meglátta a Hungexpo előtt kígyózó többméteres sort. A reakció érthető lenne, hiszen egy olyan rendezvényről van szó, ahol a többség japán rajzfilmfigurának öltözik be. A Mondoconon valóban azzá válhat az ember, amivé csak akar, legyen az filmszereplő, vagy éppen maga az internet. Idén a kreatív jelmezek mellett, sokan a „kevesebb néha több” mondás hívei maradtak, csak egy parókát vagy egy állatfület vettek fel.

Pilnay Margit és párja, Sáfrány Péter már több éve látogatja a Mondocont. A két fiatal aktív tagja a Zalai Anime Társaságnak is, amely több, mint 10 éve ad lehetőséget a megye anime rajongóinak a barátkozásra. A hosszú idő össze is kovácsolta a csapatot, hiszen a rendezvényre is együtt érkeztek.

Pilnay Margit, Holics Tamás, Sáfrány Péter és Varga Angéla a budapesti Mondocon rendezvényen Fotó: Németh Ádám

- Itt rengeteg olyan emberrel találkozhatok, akikkel közös az érdeklődésem. Temérdek programon lehet részt venni: szerettem például a Red Shirt kiképzést és fegyverbemutatót, az AMV-versenyt, és a Trónok Harca kvízt is – sorolta Péter.

A rendezvény programkínálata azonban ebben nem merült ki: jelmezverseny, kézműves foglalkozások, vetítések, kerekasztal beszélgetések és ügyességi játékok várták az érdeklődőket. Akit nem fogott meg egyik választási lehetőség sem, csak leült a csarnok előtt, vízipipázott vagy kipróbálta a szusit és más különleges japán ételt. Varga Angéla például egy cukormázzal bevont, ropira emlékeztető édességet majszolt barátai társaságában.

- Pocky-nak hívják, ez egy népszerű nyalánkság japánban – tájékoztatott a lány – Nem más, mint egy búzából készült rúd, amit bevontak valamilyen ízesítéssel. A japánok elég őrültek, szóval vannak érdekes variációi is, a neten például már kagylóssal is találkoztam. Én maradok a hagyományos ízeknél, a kedvencem a csokis és az epres – folytatta.

Angéla és Péter idén nem készültek jelmezzel, ellentétben Pilnay Margittal, aki idén már másodszor kóstolt bele a jelmeztervezés világába.

– Videlnek öltöztem, a híres Dragon Ball Z című anime egyik főszereplőjének. Korábban a Varázslatos Álmok Serenity hercegnőjének ruháját is viseltem – mondta a lány - Az én öltözékem egyszerű, de csodálom azokat, akik képesek részletes és figyelemreméltó ruhákat varrni. A cosplay ugyanis erről szól: általában magunk készítjük el a ruhát és a kiegészítőket is – árulta el Margit.

A fiatal lány jelmez választása talán nem is volt véletlen, hiszen a Mondocon idei sztárvendége Lippai László szinkronszínész volt, aki többek között, a már említett Dragon Ball főhősének Son Goku-nak is adta a hangját.

- Rendkívüli személy! Nagy megtiszteltetés volt, hogy találkozhattam a kedvenc karakterem hangjával. Készítettünk közös képet, amit dedikált is nekem – mesélte lelkesen Sáfrány Péter.

Az animeconok komoly múltra tekintenek vissza: Magyarországon először 2003-ban tartottak hasonló rendezvényt. Míg régen ezek az események csupán a japán rajzfilmek és képregények rajongóinak nyújtottak szórakozást, ma már a videójátékok valamint a sci-fi szerelmeseinek is tartogatnak érdekességeket. A Mondocon-t 2008 óta tartják meg, évente négyszer, látogatottsága pedig gyakran eléri a 20 ezer főt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!