Hírek

2016.04.24. 15:54

Magyar-horvát projektekben gondolkodnak

Hat közös Interreg projekt indulhat a határ mentén Letenye és két horvátországi testvérvárosa, Ludbreg és Prelog valamint Csáktornya közreműködésével - tudtuk meg Farkas Szilárd polgármestertől.

Mirkó Imre

A három település újragondolta a Happy Bike projektet, melynek köszönhetően Letenyén az egyedutai városrészben található művelődési házban kerékpáros pihenőhelyet alakíthatnak ki.Letenyei Horvát - Magyar Piknik Centrum névvel, amely a PIKNIK mozaikszó a partnerséget, információt, kooperációt, nemzetiség identitás, kultúrát foglalja magába. A célok között szerepel közös adatbázis létrehozása, évente minimum két nagyrendezvény megtartása, nyelvtanfolyamok indítása a határ mindkét oldalán, előadások szervezése a közös gyökerek megsimerése céljából és horvát nyelvű kiadványok gyűjtése. A centrum Letenyén kerülne kialakításra.

Ludbreggel közösen turisztikai tanulmányt készítenének, melynek célja, hogy a két várost közösen, egyfajta csomagként lehetne "lértékesíteni" a piacon.Perlakkal együtt vagy az óvoda, vagy pedig a KOLPING bekapcsolása mellett egy „szoft” projekt kerülne kidolgozásra, melyben főként a mozgásukban korlátozott, de a hátrányos helyzetűek is fejlesztésre kerülnének.A perlaki duzzasztó melletti jóléti tó partján lévő sportcentrumban kíván 60 apartmant kerülne kialakításra. Hasonlóan partnerként Letenye is belépne, ugyancsak pihenőhelyek, pihenőházak kialakításával, elsődlegesen a letenyei kemping területén. Egy csáktornyai projekten belül a Redea Fejlesztési Ügynökség égisze alatt a letenyei kastély (művelődési ház) épületén a nyílászárók cseréjét, elektromos rendszer felújítását, fűtő-szellőztető rendszer felújítását, továbbá a volt szolgáltató lakást felújításával egy 2 irodás turisztikai információs irodát kívánnak kialakítani - vázolta a küzüs terveket Letenyei polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!