Hírek

2016.07.07. 13:09

Magyarok Britanniában - Nagy a bizonytalanság - A kint dolgozó kanizsaiak egyelőre nem aggódnak

Brexit. Európa egy pillanat alatt megtanulta a szót. A kilépéspártiak kampányát jellemzi, hogy a döntés másnapján sokak a legnagyobb internetes keresőprogramon azt böngészték, hogy előtte nap mire is voksoltak.

Benedek Bálint

Ezt a három éve a szigetországban dolgozó, 26 éves kanizsai Farkas Mátétól hallottuk, aki úgy gondolja: csak az alacsonyan iskolázott réteget lehetett meggyőzni azzal, hogy a függetlenséget követően kevesebb lesz a bevándorló és az egészségügyi rendszerbe sem kell annyit fizetni.

– A magyarok talán a leghasznosabb munkaerő, hiszen olykor hetente 50-60 órát is dolgoznak, amire az angolok soha nem lesznek hajlandók átlagban 7,2 fontos (most kb. 2600 forint) órabérért – tette hozzá Máté. – Ezen közben átlagban két pihenőnapjuk van, az elsőt rendszerint alvással töltik, a következőben meg talán találkoznak a barátaikkal.

Korábban is írtunk róla, amikor a Queen Mary 2 tengerjáró hajó fedélzetén 2011-ben bejárta a világot. Ugyancsak a kalandvágy vitte Londonba, ahol egy öt csillagos luxusszállodában londinerként próbál tapasztalatokat szerezni. Szinte heti rendszerességgel találkozik hírességekkel. Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál filmszínész állandó vendégük, de a kanizsai fiúval mindig nyers és lekezelő. Viszont a Forma 1 világbajnoka, Jenson Button és a híres teniszező, Boris Becker, tudják az illemet.

– A szavazást követően a szállodai kollégák azonnal ugrattak, kaptam rendesen, kérdezgették, hogy összecsomagoltam-e már vagy mikor indul a gépem – mesélte a kanizsai férfi. – A vendégek nem foglalkoznak a hatásokkal, ők annál intelligensebbek, bár a városban hallani olyan szóbeszédeket, hogy a lengyeleket megköpködték, sőt állítólag már magyarokat is ért atrocitás. Azt viszont nem gondolom, hogy azonnal szedni kellene a sátorfánkat. Helyettünk megtette ezt az Egyesült Királyság uniós kilépését pártoló tábort vezető Boris Johnson volt londoni polgármester valamint a nyíltan rasszista Nigel Farage.

Máté azt tapasztalta, hogy városszerte mindenki a brexitről beszél, lépten-nyomon a hatásokat boncolgatják, élelmiszer áruházban sorban állva éppúgy, mint a gyalogosok az utcán. Tulajdonképpen senki sem látja a következményeket, jelenleg az emberek még találgatni sem mernek.

Szintén három éve költözött karrierépítés és tapasztalatszerzés céljából a szigetországba Balogh Patrícia. A kanizsai lány cukrászként, míg angol párja szakácsként dolgozik.

– Vendéglátósként tökéletesen rálátunk, hogy milyen sok külföldi dolgozik ebben a szférában, mosogató munkatárstól egy szálloda vezetéséig mindent megoldanak – így a fiatal hölgy. – A mi területünkön szinte már természetes, hogy szó szerint is sokszínű a szakma. Elfogadják, megbecsülik és engedik feljebb lépni a külföldit, ha jó szakember. A Brexit kapcsán felháborítónak találják, hogy a legjobb adófizetőiket, minket „hazaküldene" a politika. Miközben rengeteg angol egyáltalán nem dolgozik, családot alapít, és csak eléldegél a szociális juttatásokból.

Patrícia úgy érzi, hogy azok az angolok, akik nem dolgoznak külföldiekkel, nem érzik és nem is gondoltak bele abba, mekkora veszteség lesz, ha egyszer valóban el kell hagyniuk az országot.

A 33 éves Ferenczy Zoltán lassan tíz éve él Angliában. Egy hamburgerezőben kezdett el dolgozni, majd egy autógyártó cég sofőrjeként ténykedett. Majd három év elteltével, kiváló angol tudásával alkatrész értékesítőnek állt. Újabb négy év elteltével az elektromos autókat gyártó, Tesla csapatának a tagja lett, ám most ismét már egy új feladat tartja lázban.

– Az angolok döntésének egyelőre nem lesznek érezhető következményei, de az biztos, hogy alapjaiban rengette meg az országot – mesélte tapasztalatait a briteknek adózó és társadalom biztosítást is fizető Zoltán. – Azok miatt telt be a pohár az angoloknak, akik kifejezetten azért érkeztek a szigetországba, hogy a szociális támogatásokon élősködjenek. A megszerzett pénzt pedig inkább a saját országukba küldik haza, nem erősítik a brit gazdaságot. Azokról a fajta bevándorlókról nem is beszélve, akik a parkokban „élnek", az utcán koldulnak és saját készítésű nyilaikkal levadásszák a tavakban békésen úszó kacsákat valamint a királynő hattyúit.

Mátéhoz hasonlóan Zoltánnal is viccelődtek a kollégái. Viszont a kanizsai férfi biztonságban érezheti magát, hiszen a kilépésre a munkáltatója is reagált.

– Szorgalmasan, szakmai alázattal dolgozom, amit megbecsülnek, s a cég menedzsmentje ezt értékeli is. Teljes mellszélességgel támogatnak, csakúgy, mint az angol munkatársaimat, ezért nincs okom félni – jelentette ki a férfi. – Anyanyelvi szinten beszélem a nyelvet. Ellentétben sok más nemzet tagjaival, akik ugyanannyi ideje élnek az országban és arra sem vették a fáradtságot, hogy megtanuljanak angolul. Léhűtőként egyik napról a másikra élnek, közben kézzel-lábbal mutogatva fejezik ki magukat, ezt látva megértem, ha a britek „besokalltak".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!