Hírek

2015.11.19. 18:01

Magyarok kenyere

Zalaegerszeg – Több mint húsz intézményi egység és a bennük élő 485 gyermek étkezéséhez járul hozzá az a karitatív lisztadomány, amit jelképesen csütörtökön adtak át a Magyarok kenyere program adományozói napján.

Hajdu Péter

Idén nyáron a Nemzeti Agrárkamara megyei szervezete közreműködésével Zalában 42 gazdálkodó adott le bizonyos mennyiséget az általa termelt búzából a kijelölt gyűjtőpontokra, a Magyarok kenyere program részeként. A program célja olyan karitatív szervezetek számára történő adományozás volt, amelyek rászoruló gyermekeket gondoznak.

Az így összegyűlt búzából őrölt, összesen 5300 kilogramm lisztről van szó Zala megyében, amit csütörtökön jelképesen Süle Katalin, a Nemzeti Agrárkamara Zala megyei elnöke adott át gyermekjóléti intézmények vezetőinek.

– A programunk mottója: sok millió búzaszem, egy nemzet. Egy nemzet, amely határon innen és túl élő rászorulókat is megsegít. A sok millió búzaszem jelképezi azt az egységet, amit mi itt a megyében is szeretnénk, hogy minél nagyobb hangsúlyt kapjon. Ezért úgy döntöttünk, hogy Szent Erzsébet ünnepén az összegyűjtött búza egy részét minden megyében olyan szervezeteknek, és e szervezetek által működtetett intézményeknek szeretnénk eljuttatni, ahol gyermekek élnek.

– Gyermekeknek, mert ők adják azt a nemzetet és azt a jövőt, amiben mi is élünk, és örülnénk, ha a mi gyermekeink is boldogan élhetnének. A gazdálkodóink is így gondolják. A Magyarok kenyere program öt éve indult útjára, és eddig minden évben sikerült az előző évi búzamennyiséget megduplázni. Zala megyében 42 gazdálkodó döntött úgy, hogy adományával hozzájárul a program sikeréhez – mondta többek között Süle Katalin.

A szervezetek nevében Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója köszönte meg a lisztadományt. Mint elmondta, a gyermekvédelem tizenkilenc egységében van lehetőség az adományokat kiosztani, ezek mellett még a magyarszerdahelyi és a pózvai intézetben fogyatékkal élő gyermekek is részesülnek az adományból.

– Ez az 5300 kilogramm liszt nekünk nem egy csepp a tengerben, hanem igen nagy dolog a gyermekvédelemben. Jó tudni, hogy a gyermekek ellátása biztosítva van, de ez a plusz, amit még kapunk hozzá, az ünnepek előtti készülődésben nagy segítség – mondta Györe Edina.

Az ünnepségen intézetekben gondozott gyermekek adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!