Hírek

2016.12.10. 20:05

Már az egész megyéből jönnek

Pénteken a tanítás befejezése után sem ürült ki az általános iskola. Több mint száz gyermek és a kísérő pedagógusok érkeztek a megye minden részéből, az Advent fényei megyei művészeti találkozóra.

Hajdu Péter

Előadóművészetek és kézműves munkálkodás, nyüzsgés, versenydrukk töltötte be a délutánt. Versengés volt, de olyan, ahol nem annyira a helyezés számít, mint a munka és a találkozások, a közös élmények öröme.

- Az Advent fényei programunk tizenhét éve indult, ez már a tizennyolcadik művészeti találkozó. Az elképzelésünk már az első alkalommal is az volt, hogy minél több iskolát bevonjunk a rendezvénybe, de az első pár évben inkább csak a környező néhány település iskoláiból neveztek be és jöttek el a gyerekek, illetve a kollégák. Az első alkalommal volt is egy kis kétely bennem, hogy vajon tudjuk-e majd folytatni? Aztán szélesedett a kör, egyre messzebbről jöttek pedagógusok és gyermekek, s most már teljes Zala megye itt van. Az idei évben a megye huszonöt általános iskolája vesz részt a művészeti találkozón. Száztizenkét gyermek jött el, a rajzpályázatra pedig kétszáztizenöten küldték el a munkáikat, közülük a díjazottak vannak jelen. Összesen tehát háromszázhuszonheten jelentkeztek a versenyre - mondta a megnyitó előtt Pálos Henrietta intézményvezető.

Lezajlottak a versenyek, ilyenkor az eredményhirdetésig hátralevő időben karácsonyfadíszeket készítenek a gyerekek, már drukk nélkül Fotó: Katona Tibor

A művészeti találkozón négy kategóriában mutatták be tudásukat a nevező iskolások. Az első a versmondás volt, amiben harmadiktól a nyolcadik osztályig versenyeztek a szakavatott zsűri előtt, a télről szóló vagy azzal kapcsolatos versek előadásával. Ugyancsak az előbbi korcsoportban versengtek a gyerekek a népdaléneklésben, két adventi népdalt adtak elő, szólóban. Volt abban lucázás, pásztorozás, Mária-énekek is elhangzottak, felölelve a teljes adventi ünnepkör hagyomány- és dallamvilágát.

Kézműves kategóriában az adventi ünnepkörhöz illően egy-egy betlehemet kellett elkészíteni a helyszínen a felső tagozatos tanulókból álló két-két fős csapatoknak. Otthon előkészített alapanyagokból egy órájuk volt a munkára. A negyedik kategória pedig egy rajzpályázat volt, előre meg-adott témaként a karácsonnyal, ebben minden évfolyam indulhatott.

Megkérdeztük, hogyan született a döntés arról, hogy ez a nagy hagyományra visszatekintő találkozó az adventhez kötődjön.

Csősz-Tóth Annát az édesanyja, Németh Mónika kísérte el Fotó: Katona Tibor

- Amikor részben magam, mint énekszakos, illetve valamennyien, akik a társadalomtudományi munkaközösségben dolgoztunk, rajzos, magyaros kollégák még csak tervezgettük a művészeti találkozót, arra jutottunk, hogy ez az az ünnep, ami legközelebb áll minden gyermekhez. Ha a naptári év ünnepeit nézzük, akkor az adventi időszak és a karácsony az, ami minden gyermek számára nagyon könnyen megfogható. És minden gyermek tehetséges valamiben. Hogy ez egy verseny, nem olyan lényeges, az a fontos, hogy részesülnek az alkotás örömeiben, készülnek a karácsonyra - mondta a pedagógus.

A vendégek legtöbben nem először vettek részt a rendezvényen, sokan már ismerősként járnak vissza.

- A zalakarosi iskola tanulóit kísértem a versenyre, többségük a betlehemkészítésben vesz részt, és egyikük, egy kislány a népdaléneklésben indult. Visszajárunk a pacsai iskola versenyére, mert nagyon jó, kellemes ez a helyszín, kedvesek a kollégák. Oldott légkörben, jól tudnak itt a gyerekek versenyezni. Ezenkívül a korábbi évek alapján mondom, hogy csábító a verseny utáni program, a kézműves foglalkozás. Mindez kapcsolódik a mi iskolai programunkhoz is. Mi is vállaltunk témaheteket, és az egyik az adventi projektünk, ami végigkíséri az advent négy hetét, a készülődést gyertyagyújtásokkal, és végül jön a nagy karácsonyi iskolai ünnepség - mondta érdeklődésünkre Szabadicsné Madaras Katalin, a zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola tanítója.

A keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskolából érkezett Csősz-Tóth Anna, akit édesanyja kísért el.

- Minden évben jövünk, a kislányom népdalt énekel a versenyen. Nagyon szívesen jövök, jó hallgatni a gyerekeket és nem utolsósorban a kislányomat bátorítottam - mondta Németh Mónika, Anna édesanyja.

- Ötödikes vagyok, és a kedvencem az ének-zene. A Reszket fázik... kezdetű és Betlehemről szóló népdalokat énekeltem. Kétszer értem már el helyezést, egyszer az első voltam, egyszer pedig a harmadik. Most még nem tudom, hogyan sikerült a szereplésem, nemrég fejeztük be a versenyt - hallottuk az ötödikes Csősz-Tóth Annától, és azt is, hogy négy testvére van, akik közül a két nővére szeretett énekelni.

A pacsai iskolának külföldi vendégei is voltak az idei Advent fényei versenyen. Szlovákiából, közelebbről a Csallóközből, Kisudvarnokról érkeztek. Pacsa testvértelepüléséről van szó, ahonnan a polgármesterrel négy pedagógus is eljött.

- Településeink között tavaly áprilistól él a kapcsolat. Voltak nálunk a népdalfesztiválon a pacsai iskolások és táncosok, mi pedig az oktatásról, iskolai programokról jöttünk egy kis tapasztalatszerzés, véleménycsere érdekében - közölte Marczell Zoltán polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!