Hírek

2017.07.13. 17:35

Már felmérték a kerékpáros úthálózatokat Zala megyében is

ZALAEGERSZEG - A Magyar Közút Zrt. kezelésébe kerültek a kerékpárutak. A még 2016 végén született kormányhatározat alapján ez év elején megtörtént már a kerékpáros hálózat felmérése, és megkezdődött a szükséges eszközök, gépek beszerzése.

Arany Gábor

A kormányrendelet megfogalmazása szerint a kerékpározás növekvő népszerűségére és fenntarthatósági, klímavédelmi, turisztikai, nemzetgazdasági, továbbá egészségügyi szempontokra tekintettel döntöttek a változtatásról.

A kerékpárforgalmi létesítmények jó állapotának megőrzésére az országos és regionális törzshálózat, illetve a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítmények jelenleg megoldatlan működtetési feladataira idén kétmilliárd forint többlettámogatást biztosítanak.

Felújításra vár a Bagod és Zalalövő közötti, nagy forgalmú kerékpárút is
Fotó: Pezzetta Umberto

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint ennek szellemében módosították a közúti közlekedésről szóló törvényt is, ám a végrehajtására vonatkozó kormányrendelet még nem jelent meg, így az üzemeltetés, fenntartás és felújítási feladatok jogszabályi feltételei hiányoznak.

Megfogalmazásuk szerint a rendelet megjelenését követően a Bagod és Zalalövő közötti közel 16 kilométeres kerékpárút, valamint a balatoni kerékpárút 21,3 kilométeres zalai külterületi szakaszain túl további, hozzávetőleg 48 km kerékpárút kerül a Magyar Közút kezelésébe megyénkben.

Ezeken a szakaszokon a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelően végzik majd az üzemeltetést, fenntartást. A burkolati hibák kijavítását pedig országos szinten egységesen a súlyosságuktól függően végzik el. Azt pedig, hogy mely szakaszokon várható beavatkozás, a felújításra fordítható pénz nagysága határozza meg. A 2018-ban végrehajtandó munkákat idén ősszel tervezi meg a Magyar Közút Zrt. - állt a levélben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!