Hírek

2017.02.08. 17:50

Továbbtanulás: már nem sok idő van dönteni

Zalaegerszeg - "Tüzoltó leszel s katona" - szól a József Attila-vers. Az idén érettségizőknek már nem sok idejük van eldönteni, február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Zalaegerszegi középiskolákat kerestünk meg arról érdeklődve, vajon a diákok merre folytatják.

Rákos Bianka

Zala megyében idén is több száz fiatal áll érettségi előtt, közülük sokan már eldöntötték, merre szeretnének továbbtanulni. Schneider János, a Kölcsey Ferenc Gimnázium intézményvezető-helyettese elmondta: az iskolából ballagó 114 diákból mindössze négyen döntöttek úgy, nem vesznek részt felsőoktatási képzésben.

- A tanulóink körében igen változatosak a tervek. A két legnépszerűbb egyetemi szak idén a műszaki és a gazdaságtudományi képzés, továbbá sokan kacsingatnak az egészségügyi és a tanári pálya felé is - beszélt tapasztalatairól Schneider János.

Az intézményvezető-helyettestől megtudtuk, a budapesti egyetemekre van a legtöbb jelentkező, ám sokan Zalaegerszegen maradnak vagy valamelyik szomszédos megyéből választottak intézményt.

- Az ELTE, a Semmelweis és a Corvinus Egyetem még mindig népszerű, de sokan jelentkeztek például a Pécsi Tudományegyetemre is - sorolta.

Horváth Eszter osztályfőnökhöz (középen) bármilyen kérdéssel fordulhatnak diákjai az egyetemi jelentkezéssel kapcsolatban
Fotó: Katona Tibor

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból szinte kivétel nélkül diplomázni szeretnének a fiatalok, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakgimnáziumában azonban már sokkal vegyesebb a kép.

- A szakképző iskolákra az a jellemző, hogy a tanulók a szakirányuknak megfelelő képzést választanak. A pedagógia szakosok nagy része tanárképzésben vesz majd részt, az egészségügyisek pedig diplomás ápolók vagy gyógytornászok szeretnének lenni. Sokan maradnak az iskolában is, hiszen különféle továbbképzések indulnak nálunk - árulta el Rozmán Sándor igazgató.

Horváth Eszter, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanára szintén hasonló jelenséget tapasztalt diákjai körében.

- Nálunk osztályonként körülbelül négy-öt tanuló szeretne továbbtanulni. A végzősök nagy része inkább technikus képzésen marad az iskolában, van rá példa, hogy valaki csak ez után tervezi megszerezni a diplomát - mondta a fiatal tanárnő, majd megerősítette: míg az elmúlt években a bölcsészetttudomány volt az egyik legnépszerűbb szakirány, most többen jelentkeznek műszaki képzésekre.

A nyelvvizsga kérdése is kiemelten foglalkoztatja a diákokat, hiszen 2020-ra már az egyetemi jelentkezéshez is szükség lesz rá. A jelenlegi törvény szerint a diploma átvételéhez kötelező minimum egy nyelvből letenni a középfokút. Horváth Eszter tanítványa, Vizsi Jennifer úgy gondolta, ezt a lépést jobb már középiskolában letudni.

- Egy olasz középszintű nyelvvizsgám már van, de angolból vagy németből is szeretnék szerezni - árulta el a lány, aki Keszthelyen szeretné tanulmányait folytatni.

Jennifer iskolatársai, Szegletes Flórián Tamás, Somogyi Gyula és Németh Viktor azonban még nem szereztek nyelvvizsgát, de határozott elképzeléseik vannak a továbbtanulást illetően. Míg Flórián mechatronika szakban gondolkodik, addig Gyula bűnügyi helyszínelő, Viktor pedig mérnök szeretne lenni.

A diákok interneten, elektronikus formában adhatják le jelentkezésüket. A felsőoktatásba való felvételt erősen befolyásolja a 11. és a 12. osztály év végi eredménye s az érettségi bizonyítványban szereplő osztályzatok. S aki diplomás képzésben folytatná, annak legalább egy tantárgyból emelt szinten is kell bizonyítania.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!