Hírek

2015.09.21. 13:38

Zákánynál továbbra is özönlenek át a határon - Amíg nem lesz kerítés (frissítve)

Zákány - Péntek óta 12.500 menekült lépte át a zöldhatárt a somogyi településnél. Szeptember 21-én délután is útnak indult egy menekültekkel teli vonat Hegyeshalom felé.

Horváth-Balogh Attila

Szó ami szó, a helyszínen tapasztaltak szerint rendkívül fegyelmezetten zajlott a menekültek vonatra szállítása. Utóbbiak nem háborogtak, a rendőrök pedig igazi profizmussal dolgoztak.

Amúgy az a gyakorlat, hogy a menekülteket a szomszédos Botovo-ig hozzák a horvát hatóságok szintén vasúti szerelvénnyel, ahol aztán elengedik őket a magyar határ, Zákány felé. A magyar rendőrök a zákányi vasútállomás épületének felső szintjéről, távcsövekkel (éjszaka éjjellátó készülékekkel) figyelik az illegális határátlépők mozgását és amint tömegesen megjelennek, eléjük mennek. Összegyűjtik az embereket és százfős csoportokban hozzák be a szerelvényhez, ahol szigorú rendben szállítják fel őket. Most is ez történt.

– Ma már egy szerelvény elindult, azzal együtt péntek óta több, mint 12.500-an lépték át a zöldhatárt itt, Zákánynál – mondta el kérdésünkre Jankó Szabolcs, a település polgármestere. – A legnehezebb időszakot pénteken éltük át, amikor több, mint 1500 migráns hömpölygött végig a falun. A horvátok egyszerű módszert választottak: a vonataikat kitömték migránsokkal, a magyar határ előtt leszállították őket, majd átküldték hozzánk. – Ez azóta sem változott, talán több lett benne a rendszer, de hála istennek, mi is szervezettebbekké váltunk – folytatta a polgármester. – Már szombattól sikerült normalizálni a helyzetet, minden „kotta szerint” megy, szemétgyűjtőkkel, mobilvécékkel, gumikesztyűkkel, szájmaszkokkal szerelkeztünk fel, a közfoglalkoztatottaink a menekültek után itt, a vasútállomáson és a határon is összegyűjtik a hulladékot. Hogy meddig tart az áradat? Azt gondolom, addig, amíg a magyar-horvát határon el nem készül a kerítés. Úgy vélem, azt követően más útvonalat keresnek majd a migránsok.

Utóbbiak közül jópáran már felszálltak közben a 13-14 kocsiból álló szerelvényre. Volt, aki lehúzta az ablakot és a győzelem jelét mutatva azt kérdezte: „This is Germany?” Azaz: Ez Németország?

Egyébként a rendőrök által felvezetett első csoportokban életerős, fiatal férfiakat láttunk, a menet végén érkeztek a rokkantak, gyermekek és édesanyák, az idősek. Egy begipszelt lábú nőt két férfi támogatott a szerelvényhez. Miután az emberek felszálltak, a Vöröskereszt és az önkormányzat munkatársai ásványvízzel és ennivalóval látták el őket – amit elfogadtak és megköszöntek.

– Számos felajánlást kaptunk, péksüteményeket, vizet és egy vállalkozótól tejet is, aminek a gyerekek igen örültek – hallottuk Pere Krisztina önkormányzati képviselőtől. – A munkában képviselőtársaim többsége is részt vesz, a falu lakói pedig szintén segítőkészek. Volt, aki egy csecsemőt vitt el fürdetni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!