Hírek

2015.10.03. 11:07

Amplitúdó modulált Tesla tekercset készített a nagykanizsai Pál Marcell

Nagykanizsa – Zenélő Tesla tekercset, azaz Amplitúdó modulált Tesla tekercset készített a nagykanizsai Pál Marcell, amivel első helyen végzett a Magyar Elektrotechnikai Egyesület versenyén.

Korosa Titanilla

Pál Marcell az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának elsős hallhatója, középiskolásként a nagykanizsai Cserháti szakközépiskolába járt.

– Régóta terveztem már, hogy készítek egy Tesla tekercset, foglalkoztatott a téma és az egyesület pályázati kiírására el is készítettem – mondta Pál Marcell érdeklődésünkre. – Maga a tekercs nagy feszültséget és nagy frekvenciás váltó áramot állít elő, amihez hozzá lehet érni, vagyis áramütés nélkül megúszható az érzékszervi tapasztalás, maximum égési sérülést szenved tőle az ember (tette hozzá viccesen). De azt is csak kis mértékben. A pályázatra néhány oldalas összefoglalót is kellett írni a főbb szempontokkal, mi is ennek a tekercsnek a lényege. Eredendően oktatási eszköznek készült, a jövőben a tervek szerint iskoláknak forgalmazzák majd bemutató eszközként.

Közelebbről – laikusoknak is felfogható módon – Marcell így magyarázta a tekercs működését.

– Van benne egy sima hálózati transzformátor, ami a 230 voltos hálózati feszültségből állít elő 50 V-os hálózati feszültséget, hogy ne szenvedjünk áramütést a tekercs primer, elsődleges részén. A vezérlő elektronika egyenáramból újra váltakozó, nagy frekvenciás feszültséget állít elő. Ez – a képet megnézve – a nagy tekercsben a hosszúkás réz színű tekercs, ami egy csőnek néz ki, van rajt 1200 menet. Ez állítja elő a kimenetén az 50 kilovoltos feszültséget az 50 voltból, ami 5 cm-s ívnek, kisülésnek, szikrának képzelhető. Ezt a vezérlő elektronikát egészítettem ki egy ún. amplitúdó moduláló áramkörrel, vagyis gyakorlatilag hangfrekvenciás jelet, például mobiltelefont vagy laptopot rákapcsolva és zenét rákötve ez a kisülés kiadja a zenének a hangját. Úgy működik, mint egy hangszóró, hasonló elven. Itt a térfogat változása adja ki a hangot. Úgy működik, mint ahogy hangszórónál a membrán megrezgeti a hangot, csak itt a kisülés – aminek térfogata van és változik – berezegteti a levegőt.

Pál Marcell az amplitúdó modulált Tesla tekerccsel Fotó: archív

Na de mire jó ez? – kérdezhetnénk. Mint Marcelltől megtudtuk gyakorlatban is alkalmazzák a tekercset, például fénycsöveket teszteltek vele, mivel ha azokat a tekercs mágneses teréhez közelítik, akkor felvillan a fénycső, az energiatakarékos és a neon is. Alkalmazzák emellett a kozmetikában is bőrfertőtlenítőnek a nagy feszültséget, illetve látványos fizikai kísérletek bemutatásához.

- Ez nem új találmány, illetve csak az elektronikája egyedi, saját tervezés – folytatta. – Az interneten sok minden olvasható. Tanulmányoztam a tekercs működési elvét, aztán megterveztem és összeraktam egy áramkört. Három hónapig készült, az idő fele kísérletezéssel telt, a többi számolással. A zsűri értékeléskor is figyelembe vette, hogy milyen kísérleteket lehet vele bemutatni, másrészt figyelték a küllemet, a működést, a biztonságot, érintésvédelmet, illetve a belefektetett munkát is. Az oklevél mellé pénzjutalom is járt.

Marcellnak nem ez volt az első „találmánya”, amivel nevezett a pályázatra, korábban egy csöves gitár erősítőt készített, ami jól szerepelt, de nem volt látványos. A másik próbálkozás pedig egy mágnesen lebegtetés volt, ami olyan elven működik, mint a mágnes vasút. Ez utóbbi 4. lett három éve ugyanezen a pályázaton, vagyis a fiatalembert már régóta foglalkoztatja a téma.

– A fizika, a villamosság sok embernek idegen, kevesen vetik bele magukat, speciális érdeklődés kell hozzá. Neten sok videót néztem fizikai kísérletekről, amik nagyon megfogtak, de a valóságban nem láttam ilyeneket, ezért kezdtem el építeni – magyarázta az indíttatást. – Jó lenne, ha az iskolákban minél több látványos fizikai kísérletet mutatnának be és nem csak a száraz tananyagra meg a számolásra jutna idő. Többeknek ez a téma azért idegen, fehér folt, mert a gyakorlatban nem látnak ilyeneket, pedig a fizika körülvesz minket. A háztartásban is megfigyelhető, például a víz áttöltése palackból, vagy a bor a hordóból, ott a vákuum és a gravitáció van a központban.

Marcell azt mondja, nem sokan kísérleteznek a diákok közül, viszonylag kevés a hozzá hasonló csodabogár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!