Hírek

2016.04.18. 07:05

Mária nevet kapta a zalaapáti kerékpáros híd

Zalaapáti - Kikelet fesztiválra, a Zalán megépült kerékpáros híd ünnepélyes átadására, felszentelésére és híd névadóra hívta a zalaapáti önkormányzat vasárnap a település lakóit, s mindazokat, akik ennek a beruházásnak valamilyen módon részesei voltak.

Győrffy István

Vincze Tibor polgármester a népes közönség előtt elmondta, hogy ez a beruházás a kerékpárút fejlesztésük harmadik, kétségtelen leglátványosabb szakasza volt. Ennek részeként készült el a községükben a Zaláig a kerékpárút, kerékpáros pihenők létesültek, felnőtt játszótér épült, illetve az a százmillió forint értékű híd, aminek az avatása, névadója történik. Ezzel a beruházással, aminek az összértéke meghaladta a 220 millió forintot, illetve ennek a folytatásával szeretnének majd kapcsolódni a balatoni kerékpárút hálózathoz is, hogy még több turista érkezzen a térségbe. Manninger Jenő a térség országgyűlési képviselője a további fejlesztési lehetőségekről szólva elmondta, hogy első lépésként reális esély van a kerékpárút Sármellék felé történő fejlesztésére, majd a balatoni kerékpárút hálózathoz való csatlakozásra. A hidat dr. Farkas János tervezte, a megvalósítás a többi között a Horváth-ép Kft-t, a hídépítő Kft-t, a Tandem kft-t dicséri.

A Zalaapáti önkormányzat pályázatot hirdetett a híd elnevezésére. A beérkezett javaslatok közül a Mária nevet választották a híd számára. Tették ezt azért, mert a közelben a Zalán átívelő, hatvan éves, robosztus közúti hídhoz viszonyítva ez a szerkezet kecses, nőies, kék színű, s mint ismert a kék a Szűz Mária színe. A Mária nevet az utazók óvására is utalandó „a kékruhás hölgy, a gondviselő anya” felirattal egészítették ki. A nyertes pályázatot a nagyközönség előtt bontották fel, ebből kiderült a híd névadója a zalaapáti Kovács Klaudia volt, akinek Vincze Tibor ajándékkal kedveskedett. A hidat Bóka Tibor plébános szentelte fel, majd szalagátvágás és hordógurítás következett. A hídon árusok kínálták portékáikat, majd itt tartották meg a zalaapáti borversenyt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!