Hírek

2017.06.24. 10:05

Még nincs főszezon: nyáron a fő vonzerőt jelentő Balaton mellett a programok is vendégcsalogatóak

BALATON - Az iskolások már néhány napja a vakációt élvezik, de a tanév végeztével még nem kezdődik el a főszezon. A családok nagy része júliusban indul balatoni nyaralásra – ezt tapasztalják a tóparti szállás- és vendéglátóhelyek.

Keszey Ágnes

Már tombol a kánikula, s a nyár sokaknak egyet jelent a Balatonnal. A térségben úgy látják: a szezon rövid, de egyre hosszabbodik, s az is örömteli, hogy már egyre több vendég érkezik.

– Az elmúlt évek, sőt évtizedek tapasztalatai alapján a magyar vendégek esetében a főszezon egyértelműen július első hetének végétől kezdődik, s szerencsére már nem augusztus 20-án zárul, hanem általában e hónap végig kitart a nagy vendégforgalom – szögezte le Tar László, a keszthelyi székhelyű Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda vezetője, hozzátéve, hogy már most is várják a vendégeket, s az időjárás is kiváló.

– A főszezonban családok érkeznek elsősorban, elő- és utószezonban más a vendégkör. Nyaranta magyar vendégek vannak többségben: 50–60 százalék arányban. Nagyobb létszámban érkeznek Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából. A német vendégek száma az előrejelzések szerint nem csökken tovább, de az elmúlt évtizedekhez képest nagyon alacsony létszámban érkeznek, arányuk nem éri el a 10 százalékot – kaptunk jellemzést Keszthely és környéke vendégköréről.

Sokan szeretnék, ha nem csak a Balaton és a strandolás miatt jönnének vendégek: fedezzék fel a tájat, a kulturális és szórakoztató lehetőségeket is. A tapasztalatok szerint nyáron nem ez a fő szempont, ám a már itt pihenők érdeklődőek.

– Keszthelyen és környékén viszonylag kevés az olyan rendezvény, amely miatt kimondottan akkor érkeznének. Ezek közé soroljuk a borfesztivált: jó borokkal és ételekkel, Balaton-parti vigadalommal – ez minden településen feldobja a hangulatot. Erre szoktak rákérdezni és rákeresni a honlapunkon. A KeszthelyFest kinövőben van, még jelentős lehet, a Keszthelyi Nyári Játékok színdarabjaival igazából az itt nyaralókat szolgálja ki. A Verklifesztivál is kinőheti magát, egyelőre ennek sokkal nagyobb a marketing-értéke, mint a tényleges vendégforgalmat produkáló képessége. Weboldalunk második legerősebb keresőszava a programok. Nehéz közvetlen összefüggésben kimutatni, hogy mennyien utaznak pont ezért, vagy azért érdeklődnek, mert akkor van a szabadságuk – mondta Tar László.

A turisztikai iroda vezetője szólt arról is, hogy a nagy szállásfoglaló oldalakon jelentősen megnőtt az érdeklődés Keszthely iránt, s a főszezonra már nem nagyon lehet szabad férőhelyet találni.

Az idéntől a Hunguest szállodalánchoz tartozó Helikon Hotel adatai is ezt támasztják alá.

- Már most is teltház-közeli hétvégék vannak és a hétköznapokon is 80 százalékkal üzemelünk június végéig. Júliusra pedig jóformán telt ház van egészen nyár végéig - vázolta a helyzetképet Rádli Krisztina értékesítési vezető.

Erre a szálláshelyre - mely Keszthely legnagyobb szállodája 240 szobával, több mint 500 férőhellyel - átlagosan ötéjszakás nyaralásra érkeznek a vendégek. A pihenők 80 százaléka belföldi, a külföldiek között osztrák, német, belga, holland, cseh vendégek vannak nagyobb létszámban, s oroszok is sokan érkeznek.

- Ha a klasszikus nyaralásról beszélünk, a hétköznapok az erősebbek. Általában vasárnap vagy hétfői érkezés és szombati távozás a jellemző. A magyar vendégekre átlagosan 30 nappal, a szomszédos országokból érkező külföldiekre 45 nappal előtti foglalások a jellemzőek, a távolabbról jövők 60-90 nappal korábban jelentkeznek be. A hétvégi turisták last minute (utolsó pillanatban) foglalnak.

Az értékesítő vezető tapasztalatai szerint nyáron a fő vonzerőt jelentő Balaton mellett a programok is vendégcsalogatóak.

- Saját strandszigetünk nagyon kedvelt és a fesztiválok is vonzóak. Látjuk az erősödést azokban az időszakokban, amikor keszthelyi prog-ramokra fűzzük fel a csomag-ajánlatot. A KeszthelyFest idejére teljes telt házunk van, s a június eleji Keszthely Város Napja ugyancsak ilyen volt. A vendégek rövidebb, kerékpárral megtehető távolságra mozdulnak ki - maximum Balatongyörökig, Vonyarcvashegyig. Arra az öt-hat napra, amire eljönnek, bőségesen elég programot találnak itt a városban - mutatta be a kedvelt programokat Rádli Krisztina.

S ha ennyire vonzó a napsütés és a víz, látogassunk el egy fürdőhelyre.

- Az igazi főszezonra még várni kell egy kicsit. Most még átlagos előszezoni a forgalom. Míg főszezonban egy-egy nap 3000-3500 vendég, addig most 800-1500-an érkeznek - szólt a keszthelyi Városi strand forgalmáról Csendes Antal, az önkormányzati cég, a VÜZ nonprofit kft. ágazatvezetője. A helyiek között sokan vannak, akik munkaidő után, pár órára mennek strandolni, a nyaralók reggeltől, 9-10 óra körül érkeznek, s egész napot töltenek itt.

Sok nyaralóvendég meg-éhezve, megszomjazva keresi a helyi ízeket, borokat. A gyenesdiási Darnay pince, rendezvénypajta és piknikkertben úgy tapasztalják, ez még nem a főszezon, ám élénkül a forgalom.

- Nálunk érezhetően sokkal többen mozognak, mint amit tavaly megfigyeltünk. Többen sétálgatnak és szeretnék megismerni a környéket. Ám most még több a helyi vendég és azok, akik a főszezoni zsúfoltságot elkerülve, csendesebb időszakban szeretnének nyugalomban pihenni. Várhatóan a július elejétől augusztus közepéig tartó időszak lesz az igazi szezon - mondta Somogyi Kitti, a pince házikisasszonya.

- A magyar vendégek vannak túlnyomó többségben. Úgy látjuk, hogy a külföldiek között legnagyobb létszámban német vendégek érkeznek. Ám míg tíz éve szinte csak németek voltak itt, ma egyre több a más-más nemzetiségű, de angol nyelven beszélő vendég. Találkozunk oroszokkal, tavaly voltak izraeli vendégeink is és egyre több holland érkezik. A vendégek egy-egy jellegzetes zalai bor kortyolgatása közben beszélgetnek is, s így kiderül, mi vonzotta őket ide.

- A legnagyobb vonzerő maga a víz, de egyre többen jönnek, hogy túrázzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!