Hírek

2013.07.03. 15:17

Máshol varratta össze - Válaszában a főigazgató az orvosleterheltséget okolja

Nagykanizsa - Gyuricz Barnabás vérző sebével azonnali ellátást remélt a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi osztályán, végül 45 perc várakozás után egy magánrendelésen kötött ki, ott varrták össze több centis sérülését.

Horváth-Balogh Attila

A fémipari munkát végző Zeus Kft. ügyvezetője elmesélte: 15-én a műhelyben pakolt, amikor figyelmetlensége miatt nekiment egy zártszelvény-kötegnek. Mivel rövidnadrágot viselt, lábszárán a bőr körülbelül 12 centiméter hosszan felhasadt, de úgy, hogy még a hús is látszott.

– Természetesen, a feleségemmel rohantunk a sürgősségire – mesélte. – A kezemmel próbáltam összehúzni a bőrt, eszembe sem jutott, hogy bekössük, gondoltuk, jobb, ha mielőbb kórházba kerülök vele. Az osztályon már körülbelül hatan várakoztak előttünk. Kopogtunk az ajtón, az asszisztens elvette a tb-kártyámat, megkérdezte, hogy mi történt, de meg sem nézte a sebet, be sem kötötte. Negyvenöt percig vártunk, kezdtem megunni, a többi beteg mondta, hogy az orvos két órája az osztályán van. Akkor már csuromvér volt a lábam és a kezem is, bementem a mellékhelyiségbe, hogy megmossam, de se szappant, se törlőpapírt nem találtam. Ekkor végképp elveszítettem a türelmem, visszakértem a nővértől a kártyámat, majd elmentem egy kórházon kívüli maszek sebészhez, és összevarrattam vele. Ez 20 ezer forintomba került. De akkor minek fizetem a tb-t?

Gyuricz Barnabás hangsúlyozta: nyilván, a sürgősségin is létezik valamiféle sorrendiség, de ha az orvosnak például halaszthatatlan műtétet kell végrehajtani, akkor az illetékesek gondoskodjanak a helyettesítéséről.

Gyuricz Barnabás kötését mutatja, illetve sérülését a monitoron. Fotó: Szakony Attila

Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház igazgatója a felvetésekre elmondta: a toalettel kapcsolatos probléma nem újkeletű, sajnálatos módon folyamatosan visszatérő probléma.

– Kórházunk némely betege a nyilvános toalettekből rendszeresen elviszi az oda kihelyezett mozdítható tárgyakat: WC-kefét, WC-papírt, folyékony szappant és kéztörlő papírt – mondta. – Arra is volt példa, hogy csaptelepet, mosdókagylót távolítottak el. Pedig a takarítást végző szolgálat hétköznapokon kétóránként, ügyeletben naponta három alkalommal takarítja és tölti fel az illemhelyeket. Valószínűleg megoldás lenne zárható tároló berendezések felszerelése, ám erre aktuálisan plusz forrásunk nincs. Úgy gondolom, hogy a társadalomnak fejben és hozzáállásban kellene megváltoznia, s alapvetően elgondolkozni azon, hogy egyes betegtársaink miért viselkednek így.

Az ellátással kapcsolatos panaszra azt válaszolta: ügyeleti időben az éppen szolgálatot teljesítő orvos a sürgősségin túl a traumatológiai osztályon, szükség esetén a műtőben is dolgozik egy időben. Az érintett időpontban is műtét zajlott, sérült beteget operáltak.

– Ha egy orvosra ilyen terhek hárulnak, kicsit megértőbbek is lehetnek betegeink – mondta. – Az ellátás kapcsán mindig a súlyossági szempontokat helyezzük előtérbe, ellátatlanul beteg nem maradt még kórházunkban. Ha panaszos betegünk sérülése lett volna súlyosabb, akkor az ő ellátása élvezett volna elsőbbséget.

Hozzátette, a jelenlegi szakember- és forráshiányos időszakban sajnálatos módon nehéz plusz orvost munkába állítani. A megoldást az egészségügyi intézmények finanszírozásának javítása jelentené.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!