Hírek

2016.05.30. 12:28

Máshová kell menni CT-re

Zalaszentgrót - A tervek szerint nem Zalaegerszegre, hanem Keszthelyre kell majd járniuk CT-vizsgálatra a zalaszentgrótiaknak.

Szabó Judit

A változást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ javasolta, és Zalaszentgrót mellett 15 kistelepülést érint (Almásháza, Döbröce, Kallósd, Kehidakustány, Kisgörbő, Kisvásárhely, Mihályfa, Nagygörbő, Óhid, Sénye, Sümegcsehi, Szalapa, Tekenye, Tilaj, Zalaszentlászló).

A zalaszentgróti önkormányzat a napokban hozzájárult a módosításhoz, aminek az az indoka, hogy a városlakók járóbeteg és fekvőbeteg ellátója több szakmában is elsődlegesen a Keszthelyi Kórház. Az előterjesztés szerint a CT diagnosztikában nincs számottevő különbség a két kórház ellátása között, bár a zalaegerszegi gép korszerűbb. Keszthelyen ugyanakkor kevesebbet kell várni.

Dr. Al-Yari Mohamed intézetvezető főorvos vizsgál egy beteget a zalaszentgróti egészségügyi központban. Nagy a betegforgalom,  a volumenkorlát növelését szeretnék elérni a kedvezőbb finanszírozás érdekében Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaszentgróti képviselő-testület megtárgyalta az ülésén az intézmények éves beszámolóit, köztük a városi egészségügyi központét. Baracskai József polgármester elmondta, hogy ők megtartották városi feladatként a járóbeteg szakellátást, nem adták át az államnak, s továbbra is mindent megtesznek a színvonalas működtetése érdekében. Ehhez anyagi támogatást is nyújt az önkormányzat. A központban 26 gondozó és járóbeteg szakrendelés vehető igénybe. Zalaszentgróton is küzdenek az egészségügyben országosan tapasztalható problémákkal. Most azt szeretnék elérni, hogy a teljesítményvolumen korlát, a havonta elszámolható teljesítmény mértéke megnövekedjék, mert rendszeresen túllépik, a többletet viszont jelentősen alulfinanszírozza az állam. A kapacitás emelése kedvező hatással lenne az intézmény finanszírozására.

Két pályázat benyújtásáról is döntött a képviselő-testület. A Városi Sportcsarnokban a felülvilágító kupolarendszer cseréjét szeretnék megvalósítani, a korábban elkészíttetett és engedélyeztetett tervek alapján. Az új rendszer részeként beépítendő ablakok kiegészítő, automatikus szellőzést biztosítanának a küzdőtérnek, továbbá füstérzékelőket szerelnének fel, melyek tűz esetén automatikusan kinyitják az ablakokat. A villámvédelmi rendszer cseréjét is tervezik. A másik pályázat egy napelempark kialakítását célozza, amely önkormányzati létesítmények környezetbarát energiaellátását szolgálná.

Az önkormányzati képviselők egyetértettek a tanyagondnoki szolgálat létrehozásával három településrészen, a 175 lakosú Tüskeszentpéteren, a 320 fős Zalakoppányban és a 321 állandó lakossal rendelkező Csáfordon. A szogáltatás bevezetése előkészítés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!