Hírek

2016.12.23. 16:00

Mások örömét látni boldogság - lenyűgöző méretű betlehemet állítottak Zalaváron

Zalavár - Zalavár lenyűgöző méretű- a híres Vörsit talán meg is haladó nagyságú - betlehemmel büszkélkedhet. A Jézus születését bemutató életképet a faluban lakók készítették, s január 15-ig várja a látogatókat a templomban.

Keszey Ágnes

Egy régi jászol felújításával kezdődött az évről évre nagyobbá váló zalavári betlehem története. Idén is igazi közösségi összefogással született meg: az összegyűlt adományokból évek óta az egyház biztosítja a figurákat, a fenyőket a falu lakói adták, a mohát a településen lévő lapostetős házakról szedték, egyúttal meg is tisztítva azokat a növénytől. Az alkotás négy fiatalember, Kurucz Dávid, Lucz József, Lucz Tamás és Pujszter Gábor többnapos munkájának eredménye. A több mint negyven négyzetméteres betlehem a hét elejére készült el, s január 15-ig várja a látogatókat.

– Tavaly öt négyzetméterrel bővítettük, s kicsit mindig máshogy helyezzük el a szereplőket. Már tavaly és idén is előrébb helyeztük a jászolt, s körülötte mohából, kavicsból alakítottunk ki területet – mesélte lapunknak Lucz Tamás.

Aprólékosan kidolgozott részletek, épületek, zöldfelületek, patak és kis tó is helyet kapott a zalavári templom betlehemében, s a Jézus születéstörténetéből ismert szereplők mellett több állatfigura és a fények játéka is segít a karácsonyi jelenet megelevenítésében. Az alkotók tervezik, hogy a fából készült alap helyett vasszerkezetet készítenek, hogy tartósabbá váljon, s évről évre könnyebb legyen összerakni. Bár a kompozíció és annak nagysága is érdekes, de lényege nem ezekben rejlik, hanem a másoknak való adás szépségében. Tamás korábban már az óvodának is készített egy kis betlehemet.

– Szeretek szép dolgokban részt venni, ilyenben szívesek segítek. Látni mások örömét, számomra is boldogság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!