Hírek

2017.01.18. 19:49

Másokkal vetetett telefont a csaló

Lenti – Ismerőseikkel vásároltattak telefonokat, de nem fizették a törlesztéseket és a díjakat; a házaspárt csalás miatt ítélték el.

Arany Gábor

A negyvenes éveiben járó Sz. Zsolt és felesége, Szilvia Lentiben élő jóhiszemű ismerősüket vette rá, hogy a saját nevére mobiltelefon-előfizetéseket kössön. Azt ígérték az asszonynak, hogy helyette fizetni fogják havi törlesztéseket és a számlákat. Jövedelmük azonban nem volt, a távközlési szolgáltatóknál pedig jelentős tartozást halmozott fel a férfi.

A bíróság által megállapított tények szerint 2012. december elejétől közel egy éven át többször vették rá áldozatukat, hogy kedvezően alacsony törlesztőrészletekkel kössön előfizetést. Első esetben, 2012. december elején a házaspár elkísérte a nőt Lentiben az egyik mobiltelefon szaküzletbe, ahol 24 hónap hűségidővel kötött előfizetői szerződést. A házaspár vette át az okostelefonokat, majd  pár hónap használat után eladták, a díjakat pedig csak pár hétig fizették. Ezek után 2013. március elején megint azt kérte Sz. Zsolt az asszonytól, hogy újabb mobiltelefon-előfizetést kössön. Az indok az volt, hogy szeretné, ha a felesége ugyanolyan készüléket használhatna, mint amilyen neki van. Az ismerős megint kötélnek állt és szerződést kötött, megint 24 hónap futamra. Sz. Zsolt az okostelefont három hétig használta, majd 10 ezer forintért eladta, a részletfizetés teljesítése nélkül. Mindezek ellenére 2013 nyarán megint rá tudta venni áldozatát  az újabb előfizetésre. Ekkor másik szolgáltatót választottak és két szerződést kötöttek, ismét 24 hónapra és két készülékre. Ezeket két-három hónapig használta Sz. Zsolt, aki a díjakat ekkor sem fizette, végül a telefonokat 2013 novemberében eladta. A szolgáltatók közben a szerződéseket felmondták és végrehajtást kezdeményeztek, a félmillió forintot meghaladó összeget követelnek a jóhiszemű nőtől, akinek a munkabérből vonják a tartozását. Azon a nyáron Sz. Zsolt a többször becsapott ismerősével egy háztartásban élő  értelmi fogyatékos férfit is rászedett. Őt is rávette, hogy vásároljon mobiltelefonokat és kössön előfizetési szerződéseket. Neki is azt ígérte, hogy fizetni fogja helyette a törlesztést és a havi díjakat. Ekkor sem tett eleget ígéretének, az ily módon becsapott áldozatának közel 180 ezer forint kárt okozott.

A lenti járásbíróság Sz. Zsolt bűnösnek mondta ki kétrendbeli, folytatólagosan –  egy esetben társtettesként elkövetett – csalás bűntettében és ezért 10 hónap letöltendő börtönre ítélte. Felesége a folytatólagosan, társtettesként elkövetett csalásért hat hónap börtönt kapott, de ennek végrehajtását másfél év próbaidőre felfüggesztették. Utóbbi esetében az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!