Hírek

2015.07.23. 17:42

Még tart a hőségriadó

Vasárnap 24 óráig meghosszabbította az országos tiszti főorvos a hőségriadót. Továbbra is különösen figyelnünk kell magunkra és másokra a hőségben.

Dezse Anna

Az MTI közlése szerint az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, délelőtt 11 és délután 3 óra között senki se tartózkodjon a tűző napon óvintézkedések nélkül, és néhány percre se hagyják a gyermekeket, a háziállatokat a parkoló autóban.

A nyári forróságban változatos tünetek jelentkezhetnek a kánikulára érzékenyebbeknél, tudtuk meg dr. Szabó Éva zalaegerszegi háziorvostól. A legtöbben fejfájással küzdenek ilyenkor, leeshet a vérnyomás, és nem ritka a néhány másodpercig tartó szédülés vagy homályos látás sem. Napszúrás esetén pedig hányinger, hányás is jelentkezhet.

– A legfontosabb a hőségben a folyadékpótlás, hiszen az izzadással nemcsak vizet, de fontos ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk. Minimum 3 liter folyadékot fogyasszunk el. Leginkább a magas nátriumtartalmú ásványvizet ajánlom, illetve a könnyű, hideg gyümölcsleveseket, zöldségleveseket. A kávét kifejezetten kerüljük a nagy melegben – mondta dr. Szabó Éva.

Vizes ruha a homlokra és legyező – ezek is segítenek a kánikulai melegben. Képünk illusztráció. Fotó: Katona Tibor

Az ételekből sem mindegy, hogy mit választunk. Legjobb, ha kiiktatjuk a cukros vagy túl fűszeres, nehéz ételeket az étrendünkből, s könnyű húsokat és salátákat fogyasztunk.

– Vigyázzunk a gyümölcsök mennyiségével is, hiszen bár egészségesek, magas a cukortartalmuk, ami miatt könnyen kiszáríthatják a nyálkahártyát – mondta a doktornő. Hozzátette: az alkohol is kerülendő, főként a röviditalok, és talán meglepő, de a sör is. Ha mindenképpen kint kell tartózkodnunk, a forróság ellen védekezzünk világos szalma-, vagy vászonkalappal, és napközben többször helyezzünk a tarkónkra, esetlegesen a csuklónkra, bokánkra vízzel átitatott kendőt, törülközőt. Akik a szabadban dolgoznak, óránként tartsanak pihenőt, folytatta a doktornő.

A vérnyomásproblémával és a vesebetegséggel küzdők fokozottan figyeljenek magukra, ők a legveszélyeztetettebb kategóriába tartoznak.

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Megdőltek a meleg rekordok

Vasárnapig meghosszabbították a hőségriadót

Ilyen idő lesz hétvégén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!