Hírek

2016.10.03. 21:26

Megállt a csökkenés - Vidéken 23 százalékkal kedvezőbb az átlagdíj, mint a fővárosban

Körkép - Az idei év első nyolc hónapjában megállt az online lakásbiztosítási szerződések átlagdíjának lassú csökkenése, tájékoztatta lapunkat a Netrisk.hu.

- Míg az elmúlt pár évben a lakásbiztosítási átlagdíjak évről évre 1-2 százalékkal csökkentek, idén ez a tendencia megállt - mutat rá Cseh Anett, a portál üzlet- és termékfejlesztési vezetője. - Az eltelt időszak nem elegendő ahhoz, hogy megállapíthassuk, időszakos megtorpanásról van-e szó, vagy a casco díjakhoz hasonlóan a lakásbiztosítási díjak alakulása is trendfordulóhoz érkezett.

A díjak szintje településtípusonként jelentős eltérést mutat: a legdrágábban a fővárosban köthető lakásbiztosítás, ott az átlag eléri a 27 700 forintot. A megyeszékhelyeken évi 21 800 forint, nem sokkal több, mint az egyéb hazai településekre jellemző 21 000 forintos átlag.

A legolcsóbban társasházi lakásokat biztosíthatunk: esetükben országos szinten 14 300 forintos átlagdíjjal kalkulálhatunk, sorházakra, illetve ikerházakra 25 000, illetve 26 700 forint az átlagdíj, míg családi házak esetében 29 500 forint az éves fizetnivaló átlagos mértéke.

 

Idén nem mérséklődött az interneten kötött lakásbiztosítások átlagdíja
Fotó: Shutterstock

A Netrisk.hu tapasztalatai szerint folyamatosan nő a kiegészítő biztosítások népszerűsége: a megkötött lakásbiztosításoknak immár 35 százalékához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott kiegészítő termék idén a családi balesetbiztosítás, amelyet a szerződések 18 százalékához választottak (2015-ben ez az arány 14 százalék volt). Ráadásul a választott biztosítási limit összege is emelkedett, a tavalyi 610 ezer helyett idén már 700 ezer forint volt az átlagos mértéke.

A népszerűségi lista második helyén a bővített, illetve különleges üvegkár-biztosítások állnak idén: 100-ból 17 lakásbiztosítás mellé kötöttek ilyen kiegészítést (a tavalyi arány még csupán 11 százalék volt). A tető- és ablakbeázások állnak a harmadik helyen 16 százalékkal, ami nagyjából egyezik a tavalyi szinttel.

Egyre több társasház köt közös épületbiztosítást az adott ingatlanra. Ezek a biztosítások azonban az esetek többségében nem nyújtanak fedezetet az épületben található ingóságokra, azokra külön ingóságbiztosítást kell kötni. Ugyancsak kimaradhat számos jelzáloghitelhez kötött ingatlanbiztosításból az ingóságokra vonatkozó fedezet, hiszen a banknak csupán az a fontos, hogy kár esetén a hitelezett lakás vagy ház rendelkezzen biztosítással. Pozitív tendencia, hogy egy év alatt 9,3 százalékról 11,6 százalékra emelkedett a kizárólag az ingóságok védelmét célzó lakásbiztosítások aránya.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!