Hírek

2017.01.19. 21:15

Megcsapolt munkabérek

Zalaegerszeg – Saját és családtagjai bankszámláin átfolyatva csapolta meg munkatársai bérét, közel tízmillió forinthoz jutott a bérszámfejtő.

Arany Gábor

A család anyagi gondjaival magyarázta tettét V.-né K. Eszter, amikor az egerszegi járásbíróságon dr. Palkó Tamás bíró erre rákérdezett. A negyvenes éveiben járó, több gyermeket nevelő asszony egyebek mellett a megnövekedett hiteltörlesztésekre hivatkozott, s arra, hogy már a megélhetésük is veszélybe került. A bűnösségét teljes mértékben beismerő V.-né K. Eszter külföldi tulajdonú kanizsai vállalkozásnál dolgozott, 2010 februárjától a személyügyi feladatokat látta el. Kezelte a dolgozók személyi adatait, a jelenléteket, a béren kívüli juttatások kimutatásait, adatokat közölt a számfejtéshez. Miután a cég költségére elvégezte a szükséges tanfolyamot, megbízták a havi bérszámfejtéssel. Ő készítette el a bérpapírokat és utaltatta a járandóságokat.

Ennélfogva hozzáférhetett a cég pénzintézetnél vezetett folyószámláihoz, ismerte a dolgozók folyószámlaadatait is. Az anyagi gondok megoldására ezért elhatározta, hogy a bérszámfejtő programba belenyúlva jut pénzhez. Havonta kiválasztott néhány dolgozót, elkészítette az ő pontos bérszámfejtésüket is, azonban a bérlista elkészülte után pár adatot megváltoztatott. Megemelte a ledolgozott munkaórák számát vagy az órabért, illetve adókedvezményt rögzített, így a munkavállaló a ténylegesnél magasabb bruttó bért kapott volna. Ezután V.-né a megemelt nettó munkabért előbb a saját, illetve családtagjai számlájára utalta. Onnan pedig csak a munkavállalónak járó, valóságnak megfelelő járandóságot küldte tovább, a különbözetet pedig családjával felélte.

Egyes dolgozóknak – a tudtuk nélkül – munkabérelőleget is bérszámfejtett, és kiutalta saját magának, a programban pedig úgy tüntette fel, mintha a dolgozó a bérelőleget a következő hónapokban törlesztette volna. V.-né kétszáznál több utalást térített el és közel 9,7 millió forinthoz jutott 2014 januárjáig, ám akkor kiderült a visszaélés. Az asszony erre ráébredve 7 millió forintot utalt át a cég számlájáról a sajátjára. Bírói kérdésre úgy válaszolt, a pénzből tervezte rendezni a család adósságait, utána pedig öngyilkos akart lenni. A pénz zömét fel is vette, ám a cég képviselőinek sikerült kapcsolatba kerülni vele, ennek hatására az asszony visszafizetett 5 millió forintot. Majd további összegeket utalt át, végül megterítette a hétmillió forintot és további egymilliót fizetett be törlesztésként.

A volt bérszámfejtő ügyében az egerszegi járásbíróságon szerdán tárgyalást mellőzve, nyilvános ülésen 45 perc alatt jogerős ítélet született. V-né K. Esztert jelentős kárt okozó, információs rendszer felhasználásával folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás, valamint jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év 10 hónap börtönre ítélték. Ennek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztették, egyben a büntetett előélettel járó hátrányok alól előzetesen mentesítették. Palkó Tamás bíró az indoklásban kitért rá, ezzel megmaradt V.-né lehetősége, hogy dolgozhasson és törleszthessen, márpedig jelenleg bérszámfejtő egy fővárosi cégnél. A hosszú próbaidő vélhetőleg elegendő visszatartó erővel bír. Emellett kötelezték V.-nét 8,8 millió forint megtérítésére a munkáltatójának és a 422 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!