Hírek

2016.06.04. 07:51

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Lendvakecskés – A magyar-szlovén határ mentén, a 469-es számú határkőnél tartottak megemlékezést pénteken a nemzeti összetartozás napja alkalmából a lenti Honismereti Egyesület tagjai. Az ünnepségen Horváth László polgármester emlékezett meg Trianonról, illetve a békeszerződés Lenti térségét is érintő következményeiről.

Korosa Titanilla

- A trianoni határoknak csak 40 százaléka követte az etnikai határvonalakat, 60 százaléka mélyen benyúlt a magyar lakta területekre. Az új határok városokat, településeket, utcákat, birtokokat vágtak ketté, a határon túlra került magyarok egyetlen nap alatt jutottak kisebbségi sorsra vidékünkön is. Lentitől 6 kilométerre jelölték ki az országhatárt. Nem volt elég a családokat sújtó tragédia az elesettek, a háborús évek szenvedései miatt, a határ családokat, rokonokat, barátokat választott el egészen az európai unióba való felvételünkig egymástól, volt akinek birtokai, javai kerültek a határ túloldalára. Az akkori járási központ, Lendva is Jugoszláviának jutott. Talán ennek is köszönhető, hogy Lenti jelentősége megnőtt – mondta Horváth László.

Az ünnepségen emellett szavalatok hangzottak el, majd a megemlékezők elhelyezték koszorúikat a határkőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!