Hírek

2016.01.22. 18:28

Megetették és megitatták a szőlőtőkéket

Lenti – Ha csordul Vince, telik a pince - tartja a néphagyomány. Pénteken viszont szikrázó napsütésben tartottak Vince-napi pincejárást a borosgazdák Lentihegyen.

Korosa Titanilla

Egyesület szervezte meg hagyományos Vince-napi találkozóját, amelyre ez alkalommal a szlovéniai Csentéről is érkeztek gazdák. Az egybegyűltek a szőlővessző megmetszésére is sort kerítettek. A tapasztalt gazdák azt mondják, a lemetszett vesszőkből következtetni lehet a következő évi termésre.

Röszler Attila (balra) mellett a házigazda Péter János metszette meg a szőlőt a Vince-nap hagyományainak megfelelően
Fotó: Korosa Titanilla

– Ha négy-öt rügyes hajtást a gazda üvegbe tesz, néhány hét után megfigyelheti, hogy azok közül hány hajtott ki – mondta Röszler Attila, a civil szervezet vezetője. – Persze nem ad teljesen pontos képet, de ebből következtetni lehet, hogy mennyire károsodtak a rügyek. Ha öt rügyből három kihajt, az jónak számít.

Elődeink több hiedelmet, megfigyelést kötöttek ehhez a naphoz – folytatta. – Kolbászt, gömböcöt akasztottak a szőlőtőkére, meglocsolták borral, hogy a jobb legyen a termés. Mi is ezt a hagyományt követjük. A népszokás azt is tartja, ha csordul a Vince, telik a pince. Most süt a nap, nem csorog az eresz, de ez a mostani időjárás sem rossz a szőlőnek. Néhány hete aggódtunk a 15 fokos melegben, ami nem éppen ideális a szőlőnek januárban, illetve a nagy hőmérséklet-ingadozás sem tesz jót, de reméljük azért nem éri kár a termést.

Köbli Tamás plébános szentelte meg a szőlőtőkéket
Fotó: Korosa Titanilla

A nap folyamán kilenc gazdát is meglátogattak a résztvevők, végül Péter János pincéjében ért véget a program a metszéssel, majd Köbli Tamás lenti plébános szentelte meg a szőlőtőkéket.

Ugyancsak Lentihegyen tartottak pincelátogatást és hagyományos Vince-napi szertartást a dél-zalai hegyközség tagjai. Itt elhangzott, a jövőben az eseményt turisztikai programmá kívánják kiszélesíteni és megismertetni a városba látogató vendégekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!