Hírek

2017.01.20. 19:53

Megfagyjanak vagy börtönbe menjenek?

Zalaszentgrót - Számos hátrányos helyzetű ember panasza nyomán tartott tegnap sajtótájékoztatót Vajda László, a Zalaszentgróti Városi Roma Önkormányzat elnöke.Vajda László elmondta, a hosszan tartó nagy hidegben sok családot nehéz helyzetbe hoz a tűzifa hiánya.

Hajdu Péter

- Nemcsak helyi, hanem országos probléma, hogy azoknak a hátrányos helyzetű családoknak, amelyeknek a napi megélhetés is gondot jelent, nem egy hétre, hanem gyakran egy napra való tűzifájuk sincs. Előfordulnak esetek, amikor a rászorulók az erdőből jogosulatlanul kivágnak néhány vékonyabb fát. Ebből feljelentés, rendőrségi ügy lesz. Természetesen megbírságolják őket, de a kiszabott büntetést sem tudják kifizetni.A képviselő elmondta, természetesen ő is elítéli a falopásokat, azonban felhívta a figyelmet, hogy társadalmi szinten is tenni kellene a megelőzésért.

Problémaként vetette fel, hogy az ötezer lakosnál nagyobb települések nem vehetnek részt a tűzifa pályázatokban, így ezek a kisvárosok segíteni sem tudnak a hátrányos helyzetű - köztük sok roma - családokon. Javasolta, hogy a pályázati lehetőségből ne zárjanak ki településeket a lakosság száma alapján. Ahol pedig mód van rá, pályázzanak, mert - mint közölte - nem minden önkormányzat nyújtott be kérelmet, amelyik megtehette volna. Felvetette, hogy járási szinten a roma vezetők bevonásával fel kell mérni, mennyi rászoruló van, és a települési önkormányzatok elé vinni az ügyet, egyeztetni a lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!