Hírek

2017.01.22. 09:14

Megírták a felvételi tesztet

Nagykanizsa – A dél-zalai városban több mint 450 gyerek, míg szombaton országszerte több tízezren írtak felvételi tesztet a gimnáziumokban.

Pásztor András

Bíztató szavak, ugyanakkor aggódó szülői tekintetek kísérték a felvételiző diákokat szombat délelőtt a Batthyány Lajos Gimnáziumba. Amikor aztán a tantermek bezáródtak a fiatalok lerázhatták magukról a szülők által átragasztott feszültséget és nekikezdhettek a kétszer 45 perces feladatlap megoldásának.

A magyar nyelvi és irodalmi, illetve a matematikai, logikai feladatsor nem kizárólag a gyerekek lexikális tudását mérte, sokkal inkább a tájékozottságot, a nyelvhasználatot és a gondolkodásmódot tesztelte. A két feladatlap hibátlan megoldásával 100 pontot szerezhettek a diákok, de a sikeres felvételit – a Batthyány Lajos Gimnázium esetében – nem csak a teszt eredménye befolyásolta.

– Nálunk a 7. osztály évvégi és a 8. osztály félévi jegyei is számítanak a felvételin, de csak hozott osztályzatokkal nem lehet bekerülni, a felvételin is el kell érni bizonyos ponthatárt – hangsúlyozta Balogh László, a kanizsai gimnázium igazgatója.

A kanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban egyébként összesen 212 diák írt felvételit, közülük 69-en a nyolcosztályos gimnáziumi osztályba jelentkeztek.

A lexikális tudás mellett, a diákok logikáját, gondolkodásmódját is tesztelte a feladatlap Fotó: Szakony Attila

– Úgy gondoltuk: most 10 évesen egyszerűbb az iskolaváltás, ráadásul érdeklődő is a gyerek és a testvére is ide jár – árulta el a családi döntés okait Varga László, miután fiát, Varga Domonkost bekísérte a tanterembe. – Készültünk a vizsgára, néhány korábbi feladatlapot is kitöltöttünk, ennek ellenére nem fogjuk fel véresen komolyan a történetet, egyfajta szintfelmérés történik.

– Több oka is volt annak, hogy a lányomnak a gimnáziumi továbbtanulást javasoltam, egyrészt érdeklik az idegen nyelvek, másfelől nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy 14 éves fiatal el tudja most dönteni, hogy milyen szakmát válasszon, a gimnázium viszont időben kitolja a választás lehetőségét – magyarázta Angyalosi Sándor, aki lányát Angyalosi Bíbor Hajnalt kísérte el a felvételire.

Valami hasonlót fogalmazott meg Balogh László igazgató is, aki szerint nem lehet csodálkozni azon, hogy a mai gyorsan változó világban elbizonytalanodnak a fiatalok.

– Ugyanakkor tény az is, hogy a mai gyerekek sokkal praktikusabban gondolkodnak a jövőjükről és tesznek is a céljaik eléréséért – hangsúlyozta az igazgató, aki megerősítette: a felvételi egyfajta szintfelmérés, ami támpontot adhat a továbbtanulást illetően a diáknak és a szülőknek egyaránt. A továbbtanulási jelentkezéseket amúgy február 15-ig kell leadni országosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!