Hírek

2015.08.04. 14:01

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása

Söjtör - A héten megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az oktatási intézményekbe. Kedden Söjtörre is megérkezett a teherautó.

Arany Horváth Zsuzsa

- Augusztus 25-ig mindenhova megérkezik a tankönyv, mi is figyelemmel kísérjük a folyamatot - mondta a söjtöri pedagógusoknak a tankönyvek fogadásában segítő Némethyné Lövey Zsuzsanna, a KLIK tankerületi munkatársa. - A 2015/16-os tanévben a Zalaegerszegi tankerület fenntartásában lévő intézményeiben 9246 tanuló kap tankönyvet (20 általános iskola és azok tagintézményei, 3 gimnázium, 3 vegyes profilú intézmény). Ettől a tanévtől az általános iskolák 1-2-3 osztályában kapják ingyen a tankönyveket. Iskolák postai úton kapják meg a leszállított tankönyvek alapján a tanulók számláit. A tankönyv kifizetésének határideje: 2015. szeptember 15. Befizetés módja lehet csekk, banki átutalás vagy iskolakezdési utalvány is.

- Iskolánknak 121 tanulója lesz az új tanévben, ennek megfelelően rendeltük a tankönyveket. Itt 84 család kapja ingyen, ebből 46 az első-második-harmadik osztályos, a többiek rászorultsági alapon jutnak térítésmentesen a könyvekhez mondta dr. Jandóné Bapka Katalin igazgatóhelyettes, aki alsó tagozatban tanít majd ősztől .

Dr. Jandóné Bapka Katalin igazgatóhelyettes, Málovicsné Tánczos Teréz tankönyvfelelős és Némethyné Lövey Zsuzsanna a zalaegerszegi tankerület munkatársa Söjtörön az új tankönyvekkel Fotó: Pezzetta Umberto

- Nemrég pakoltunk ki, egyeztetünk, épp az első osztályos könyveken vagyunk túl, úgy látjuk, minden megérkezett - nézett körbe Málovicsné Tánczos Teréz a söjtöri tantestület tankönyv felelőse.

A tartós tankönyvekből is van mód rendelni. A tanév végén az iskolai könyvtárba kerülnek a gyerekektől, de az elhasználódottak helyett újakat kérhet az iskola. Az amortizálódás elkerülhetetlen, hiszen a tartós könyvek bevezetése óta immár a harmadik kis kézpárba kerülnek majd az olvasókönyvek, énekkönyvek, mindaz, amibe nem kell beleírni, színezni, rajzolni.

Az idén a családok költségvetését tíz és húsz ezer forint közti összeggel terheli a tankönyvek ára, amit szeptemberben fizetnek. A legnagyobb tétel a hetedikeseké, ott kémia, biológia, fizika könyv és irodalmi szöveggyűjtemény is lesz.

A szép, színes könyveket, közük az elsősök első olvasókönyvét átlátszó bekötővel védik a söjtöri gyerekek.

 

Jó esetben az egész világ egyetlen hatalmas tankönyv. Ha nem veszítjük el a kíváncsiságunkat, egész életünkben tanulunk. Eleinte valóban a tankönyvekből. Illetve inkább a tanító néniktől. Ha elvarázsolnak, bármit képesek vagyunk a kedvükért a fejünkbe töltetni, ha nem, akkor nincs az az érdekes tudnivaló, ami meghatna bennünket hat-hét éves korunkban.

Szerencsére szerintem tanító nénikben jól állunk. Amit abból is tudhatunk, hogy mindannyian emlékszünk a sajátunkra, arra, ahogy az A betűt tanította, ahogy a B-t a táblára írta, ahogy a C-t gyakoroltatta. Az ABC egyszercsak szavakká, mondatokká állt össze. Otthon aztán olvasgathattuk végre a tankönyvet... is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!