Hírek

2015.07.10. 09:12

Megmutatja, rosszindulatú-e a daganat - dr. Aradi Mihály, az MR technológia mindenese

Zalaegerszeg - Dr. Aradi Mihály radiológus szakorvosjelölt nemrégiben az angliai radiológus társaság (UKRC) szakmai konferenciájára kapott meghívást, vendégelőadóként.

Magyar Hajnalka

A liverpooli összejövetel szervezői azért tisztelték meg érdeklődésükkel a zalai szakembert, mert radiológusok között is ritkaságnak számító elmélyültségű, mondhatni "személyes" viszonyt alakított ki az MRI technikával. Hogy ez minek köszönhető?

- Pécsett, az egyetem elvégzése után a PhD képzés keretében bekerültem egy ötéves kutatási programba az idegsebészeten, ahol kisállatokon végeztünk MRI méréseket - avat az előzményekbe. - Gyógyszerek hatásait modelleztük, rögzítve az agyban zajló változásokat. A dolog attól különösen érdekes, hogy más hasonló kísérletekben csak az állatok elpusztítása árán nyerhetünk szövettani eredményt, az MR  beiktatásával azonban élő alanyon követhetjük nyomon a patológiás változásokat.

Aradi doktor a PhD értekezését is az MR által feltárt betegségazonosító biomarkerek kutatásban, illetve klinikai gyakorlatban való alkalmazásáról írta. A pécsi kutatásban eltöltött öt év alatt módja nyílt a legapróbb részletekig megismerni az MR technikát, annak fizikai, programozási összetevőit, s mindemellett a módszer mindeneseként olyan gyakorlati tudásra tett szert, amit kevesen mondhatnak magukénak. Ennek köszönhetően a rendszer "finomhangolására" is képes. A kényesebb vizsgálatoknál nem csak a gépbe beépített gyári protokollokat alkalmazza - mint teszik azt szerte a világban -, hanem  a kórkép és a beteg speciális paramétereihez alakítja, személyre szabja a beállításokat. Eleve az is ritkaság, hogy az orvos maga kezeli a gépet, ez általában az asszisztencia feladata.

A technika sokarcúságát illusztrálva példákat is említ. Az MR alkalmas rá, hogy  műtét közben az agyra vetítse a beszédközpont 3D-s képét, s ez által az idegsebészek elkerülhetik annak megsértését. A technológia nem csak a szövetek strukturális elváltozásairól adhat képet,  emellett a funkcióról is információt közvetít. Speciális mérésekkel például megállapítható egy agydaganat metabolikus (anyagcsere) profilja, ami azt jelenti, hogy biopszia nélkül is eldönthető, rosszindulatú-e az elváltozás.

Milyen további fejlődési irányokat mutat ma a radiológia? - tudakoljuk.

-  A képalkotó  diagnosztika gyakorlatilag a technikával és a jelfeldolgozással együtt  fejlődik. A haladás megállíthatatlan, a jövőben talán a sugárterhelést kiküszöbölő eljárások, a hőkamerás felvételek, valamint a filmszerű, a szerveket (szív, gerinc, belek)  mozgásukban rögzítő, s a páciens komfortérzetét növelő  MR vizsgálatok nyerhetnek egyre nagyobb teret. A legnagyobb kihívás abban rejlik, hogy a felhalmozott, iszonyatos mennyiségű tudást miként képes követni szakemberrel, felszereléssel, naprakész tudással az egészségügyi  gyakorlat.

Mi is az az MRI?

Az MRI, azaz mágneses magrezonancia vizsgálat alapja a szövetekben található vízmolekulák elektromágneses impulzusokkal történő gerjesztése. A molekulákat alkotó elemi részecskék(protonok) forgómozgása elektromágneses hullámot indukál, amit érzékeny antennákkal jellé alakítanak. A parányi molekula parányi jelét csak akkor tudja hatékonyan értelmezni a rendszer, ha a beállítások rendkívül pontosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!