Hírek

2017.05.15. 13:18

Megoldódni látszik a Thúry György Múzeum raktározási problémája

NAGYKANIZSA - Jóideje komoly raktárhiánnyal küzd a Thúry György Múzeum, ám az önkormányzatnak köszönhetően végre megoldódni látszik a probléma. A Petőfi utcai, volt lánykollégium emeletén a helytörténeti és a néprajzi gyűjtemény egy része is tárolható, igaz ehhez még kisebb átalakításokat kell elvégezni.

Pásztor András

A Thúry György Múzeum már az év elején jelezte az önkormányzatnak, hogy komoly raktárhiánnyal küzd az intézmény, ezért az újonnan felajánlott helytörténeti, illetve néprajzi gyűjteményeket nem tudják hol szakszerűen tárolni.

– A múlt évben a Fő utcai épületben lévő régészeti raktárunkban a régi, kisebb dobozok tartalmát nagyobbakba pakoltuk, így sikerült helyet felszabadítani, ám évközben az M7-M70-es autópályás feltárások leleteit Zalaegerszegről Nagykanizsára szállítottuk és átmenetileg itt helyeztük el – jegyezte meg Száraz Csilla, a kanizsai múzeum igazgatója.

– Emellett a Zrínyu utcában található, 760 négyzetméteres néprajzi raktár is megtelt, itt már csak kisebb tárgyakat, eszközöket tudunk elhelyezni. Az épület földszinti részében kialakított helytörténeti raktárban sincs sok hely, így kénytelenek vagyunk az újonnan szerzett tárgyakat is itt tárolni, Ez azért is bajos, mert a fából készült tárgyakat először szútalanítani kellene, nehogy megfertőzzék a már leltárba vett és kezelt állományt.

Száraz Csilla igazgató és Tóth Nándor alpolgármester a múzeum Zrínyi utcai raktárhelyiségében. A helyhiány megoldásában az önkormányzat is segít    Fotó: Szakony Attila

Száraz Csilla igazgató elmondta: a helyhiány miatt tavaly a Pető Magdolna hagyatékából megvásárolt bútorokat sem tudták elszállítani, illetve Boros Antal eklektikus stílusú szobabútorának – amit felajánlásként kapott a múzeum – sem találtak még helyet.

A múzeumtól érkezett jelzés az önkormányzathoz is eljutott, Dénes Sándor polgármester már januárban jelezte: minden elkövetnek, hogy – ha csak ideiglenes megoldásként is – enyhítsék a helyhiányból adódó gondokat.

– A Petőfi utca 5. szám alatt lévő, önkormányzati ingatlan második emeletét ajánlottuk fel a múzeumnak, ahol mintegy 200 négyzetméternyi szabad területet tudunk biztosítani – mondta Tóth Nándor alpolgármester.

– Ahhoz persze, hogy raktárként funkcionálhasson az épület, jópár előírásnak kell megfelelni, így többek között ki kell építeni a tűzriasztó rendszert és a vagyonvédelem érdekében egy riasztórendszert is ki kell alakítani. Az előzetes becslések szerint mindez 4.5-5 millió forintba kerülne. Reményeink szerint a múzeum még az idei évben birtokba veheti a Petőfi utcai ingatlan felső szintjét és akkor egy időre megoldódnak a raktározási gondok.

Az alpolgármester jelezte: ha sikerül felújítani a Fő utca 7. szám alatti önkormányzati ingatlant, akkor később az is szolgálhat raktárként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!