Hírek

2016.05.04. 14:23

Megölök mindenkit, rontott be késsel a kezében

Zalaegerszeg – Két embert megkéselt az emberölésért korábban már kétszer büntetett férfi, aki szerdán állt az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa elé.

Arany Gábor

–  Elismerem a felelősségemet, de sok ellentmondás van a vádiratban, nem úgy történt, ahogy leírták –  mondta bírói kérdésre a több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt 58 éves Sz. Zoltán. Állítása szerint őt érte támadás, durván beszéltek vele és megütötték az utcán, ezen feldühödött, elvesztette a fejét. Sz. Zoltán nem tagadta, hogy szúrt, de nem ott, ahogyan a vádiratban szerepel és ahogy a tárgyaláson is elmondták a tanúk, akikre az inkriminált napon „megölök mindenkit” felkiáltással rontott rá a házukban.

–  Nekem szavam járása azt mondani, hogy megöllek, de nem gondoltam komolyan – magyarázta akkori fenyegetőzését.

Lehet, hogy így van, de már két ízben ítélték el emberölés miatt. Sz. Zoltán hirtelen haragjában fejszével ütött agyon egy férfit 1980-ban Zalabaksán, 11 évet kapott érte. Tormaföldén pedig egy fiatalembert szúrt szíven 1997 nyarán. Ezért 14 évet kapott, feltételesen szabadult 2006 novemberében. Két évvel ezelőtt zaklatásért folyt ellene büntetőeljárás.

A férfi élettársi kapcsolatban párjával Marócon öt gyermeket nevelt 2011-től. Az együttélés azonban 2015 tavaszán megszakadt, mert a férfi erőszakossága miatt az asszony a gyerekekkel együtt Bánokszentgyörgyre költözött a rokonaihoz. Sz. Zoltán többször is felkereste ott az asszonyt, hogy hazahívja, de ő nem mutatott erre hajlandóságot, amiért párja megfenyegette a rokonaival egyetemben. Ilyen előzmények után 2015. június 6-án déltájt Sz. Zoltán ismét megjelent a bánokszentgyörgyi háznál és az utcáról kiabált az élettársának, aki a házból kilépve közölte, nem megy vissza vele. Ezen felbőszülve Sz. Zoltán a zsebéből 6-8 centis pengéjű kést húzott elő és trágárságok közepette megöléssel fenyegette meg a nőt, aki beszaladt a házba és figyelmeztette a többieket is a veszélyre. Sz. Zoltán a ház felé indult és közben az udvaron dolgozó, a talicskáját toló férfit szó nélkül mellkason szúrta. A megtámadott, erősen vérző ember, igyekezett az udvaron elbújni, Sz. Zoltán pedig a többieket is megöléssel fenyegetve rontott be a házba. Néhányan bezárkóztak előle az egyik szobába, ahová Sz. Zoltán nem jutott be, ezért a konyhában lévők megölésére indult. Onnan két nő próbált elmenekülni, egyikük kiugrott az udvarra az ablakon, ám a másikat utolérte a férfi és a lapockájába vágta kését. A döféstől a földre háttal lezuhanó nőt ez után homlokán, mellkasán háromszor megszúrta. Az asszony életét az mentette meg, hogy keményen védekezett és az udvarra kimenekült nő unokája is segítségére sietett, befutott házba, lapáttal hátba verte Sz. Zoltánt, aki emiatt ellene fordult. A fiú kiszaladt az udvarra, nyomában a feldühödött férfival, aki szerencsére hamar felhagyott az üldözéssel és visszatért az utcán hagyott kerékpárjához, majd elindult Várfölde felé.

A megszúrtak közül a férfi közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett, ami időben érkező szakszerű orvosi ellátás hiányában halálához is vezetett volna. A nő sérülései súlyosnak minősülnek, ám a támadott testtájékokra tekintettel a halálos sérülés bekövetkezte sem volt kizárt.

A tárgyalást perbeszédekre, ítélethirdetésre elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!