Hírek

2014.01.07. 13:55

Megrongálódott a kerítés

Zalaegerszeg - A letenyei Adria Vadásztársaság elnöke arra hívta fel figyelmünket, hogy a vadászterületükön áthaladó M7-es autópálya szakaszon veszélyes gyakoriságú a vadak megjelenése. E veszély feltételezett okáról érdekes információt közölt az elnök.

Hajdu Péter

Szamosvári Olivér szerint az autópálya melletti vadvédelmi kerítés állapota, pontosabban sérülései miatt létezik ez a veszély.

-Az autópálya kettévágja a vadászterületünket. A Becsehely alatti részen, egészen a letenyei M70-es elágazóig érinti több helyen. Több helyen át van szakítva a kerítés. Sok olyan hely van, ahol látni, hogy a vad nekirohant a drótnak, de nem szakadt át. Olyan nyomok is vannak, amiből látszik, hogy már benn volt a vad az autópálya területén, és onnan akart kijönni, úgy szakította át a kerítést. Ezt alátámasztja, hogy sokszor, amikor kinn ülök lesen a vadászterületen, körülbelül 700-800 méterre az autópályától, mint most is, hallani, hogy a kamionok ész nélkül dudálnak. Ez azért van, mert valami van a pályán mondta el tapasztalatait a helyszínről telefonon a vadásztársaság elnöke.

Érdeklődésünkre, hogy mi a célja a nyilvánossággal, az elnök így válaszolt: -Tapasztalataink szerint, mióta az autópálya elkészült, nagyon sok a vadelütéses baleset. Többször előfordult, hogy értesítettek bennünket, az elütött vadat takarítsuk el az autópályáról. Volt, hogy őzeket ütöttek el, valószínűleg kamionok, mert nem jelentkezett károsultként senki. Rókákat is ütöttek el. Viszont négy olyan baleset is történt, amelyek jelentős anyagi kárral jártak. Igazából ami bennünket izgat, az, hogy az autópályán 130 kilométer a megengedett óránkénti sebesség. Ekkora sebességnél elég, ha egy róka bekerül egy autó elé, már az is végzetes balesetet okozhat. Amitől a legjobban tartunk, hogy mivel ilyen gyakoriságú a baleset, és jelentős hiányosságok tapasztalhatók az autópályát övező kerítésen, előbb utóbb személyi sérüléssel járó baleset is történik - mondta el aggályait.

Szamosvári Olivér, az Adria Vadásztársaság elnöke bejárta és megjelölte a területükön áthaladó autópálya kerítésének szakadásait (Fotó: Szakony Attila)

Érdeklődésünkre azt is közölte, hogy az eddigi, vaddal összefüggő balesetek miatt jelenleg három pere van folyamatban a vadásztársaságnak. Egy cég kamionja szarvasbikát ütött el az autópálya területén, s több személygépkocsiban is károk keletkeztek, egy esetben könnyebb személyi sérülés is.

Szamosvári Olivér elmondta még, hogy a pálya melletti kerítéshez semmi köze a vadásztársaságnak, az azzal összefüggő tevékenység az autópálya kezelő joga. Mint tájékoztatott, annyit tehettek, hogy bejárták a területük mentén húzódó kerítést, és színes műanyag szalaggal bejelölték a talált hibákat. Erről az autópálya eszteregnyei szakaszmérnökségét is értesítették. Az elmondottakkal kapcsolatban érdeklődtünk az illetékeseknél. A megtett intézkedésekről Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút sajtószóvivője tájékoztatta kedden lapunkat. Közölte, hogy a jelzett hibákat a bejelentést követően haladéktalanul kijavították.

-Fontos megjegyezni azonban, hogy kollégáink három fajta hibatípust találtak: volt, hogy ismeretlenek vágóeszközzel átvágták a kerítést, derékmagasságban függőlegesen vagy vízszintesen szétfeszítették a kerítésfonatot, illetve megemelték a fonatot alul. Közös bennük, hogy csak ember képes ilyen típusú hibákat okozni, de ennek általában az a célja, hogy át akar jutni. Azonban ezek egyikén sem ment át senki, mivel arra kicsik a lyukak, és ahol elvágták, ott sem lett széthajtva. A hibák a napokban keletkezhettek, mivel a vágásfelületek még fényesek voltak, és nem rozsdásodtak be. Mivel nem vad okozta károkról van szó, ezért ismeretlen tettes ellen közúti forgalom biztonságának veszélyeztetése miatt feljelentést tettünk a rendőrségen - válaszolta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!