Hírek

2015.07.26. 17:03

Megszentelt autók, motorok Szent Kristóf nap alkalmából

Az úton lévők védelmezője, Szent Kristóf napjához kapcsolódva több városban tartottak járműszentelést a hét végén.

Korosa Titanilla

Mintegy húsz évvel ezelőtt Lentiből indult el a Szent Kristóf napi autószentelés zalai hagyománya. Az utazók védőszentjének ünnepét azóta minden évben megrendezik a Kerka-parti városban a balesetmentes közlekedés érdekében. Idén is közel százan kértek áldást autójukra, biciklijükre vagy motorkerékpárjukra a Templom téren.

– A két évtizede indult kezdeményezés teljesen újszerű volt akkor, nem volt hagyománya még, de az eltelt időben már országossá nőtte ki magát – mondta Balogh Sándor, a Magyar Autóklub lenti szervezetének vezetője. – Annak idején Tüske József esperessel közösen találtuk ezt ki, kezdetben a Magyar Autóklub telephelye, majd később a Templom tér adott helyet a rendezvénynek, amit minden alkalommal szentmise előz meg. Büszke vagyok arra, hogy innen indult el ez a program, melyre évről évre egyre többen jönnek. Zala megyében ma már közel tíz településen szervezik meg a szentelést. A lenti plébániával nagyon jó kapcsolatot ápolunk, segítik a program szervezését, kihirdetését és lebonyolítását.

A megyeszékhelyi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Templom 2004-beli felszentelése óta hagyomány, hogy Szent Kristóf napja alkalmából megáldják a közlekedési eszközöket. Száznál több autóval, motorral, kerékpárral érkeztek a hívek, akiknek az áldás mellé a Magyar Autóklub apró ajándékával is kedveskedtek.

– Közlekedéskor akkor is érhet minket baj, ha körültekintően járunk el, de sokszor mi hibázunk, figyelmetlenek, fáradtak vagyunk, köszönhetően például annak a hőségnek, ami hetekig próbára tett minket – fogalmazott Kürnyek Róbert, a kertvárosi templom plébánosa. – Fontos, hogy életünk, biztonságunk érdekében a természetfelettihez forduljunk, mert a Jóisten az, aki olyasmire is tud vigyázni, ami a mi erőnket, képességeinket, lehetőségeinket meghaladja. Ezért kértük az áldását a járművekre és a közlekedőkre – mondta. – Ennek a vasárnapnak ez a különlegessége, hogy imádkozunk a közlekedőkért, úton lévőkért, és kérjük a Jóisten áldását, hogyha elindulunk, biztonságban meg is érkezzünk. Nem szabad azonban belecsúsznunk abba a babonás hiedelembe, amitől azt gondoljuk, ha szenteltvíz éri az autónkat, sohase lesz balesetünk. Nyilván nem ez akadályozza meg a balesetet, hanem az, amit az isteni áldáshoz mi hozzáteszünk: ha türelmesek, figyelmesek vagyunk, a szabályokat betartva közlekedünk. Akkor érhetünk célba, ha figyelünk egymásra, segítjük egymást, mert nagy közösség részei vagyunk. Ha így indulunk útnak, biztosak lehetünk benne, Isten áldása hatékony lesz életünkben.

A hagyomány szerint Kristóf a 3. század derekán Szamóban (Lükia) adta életét Krisztusért. Ő a hajósok és utasaik, az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, akinek a képmását sok autós, motoros magával hordja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!