Hírek

2016.08.28. 15:34

Megszólította őket a zene - A klasszikus és a jazz muzsika harmóniáját tanulhatták a hallgatók

Nagykanizsa – Nívós gálahangversennyel zárult le vasárnap a zeneiskolában a második alkalommal megtartott Farkas Ferenc zongoratábor és mesterkurzus.

Benedek Bálint

– A komolyzene és a jazz stílus találkozott a táborban, ahol a diákok a szakma krémjétől tanulhatták meg a különféle muzsikák sajátosságait – mondta előljáróban Novinics Kármen, a szervező Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI intézményvezető-helyettese. – A tábor népszerűségét az is mutatja, hogy a kanizsai Fata Flórán és Németh Ferencen kívül Budapestről, Erdélyből, egy hallgató pedig Mexikóból utazott a kurzusra. A 17 tehetség szerencsés, hiszen olyan kiváló szakemberektől tanulhattak, mint Márkus Tibor Erkel Ferenc-díjas jazz zongoraművész, Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész és Bujdosóné Csáki Edit zongoratanár.

A tábor elsődleges és legfontosabb célja: a kiemelkedően tehetséges növendékek intenzív, komplex készségfejlesztése.

– A mesterkurzuson résztvevők mindannyian elsősorban klasszikus zenészek, míg a jazz muzsikában járatlanok voltak – mesélte Márkus Tibor. – Az órák során próbáltam bevezetni őket az improvizáció világába, a jazz alapvető nyelvezetének elsajátításába. Egy hét egyáltalán nem sok, hiszen az akadémián ezeket évekig tanuljuk, de különféle játékokkal közelebb hoztam hozzájuk ezt a világot. A viszonylag nehéz első lépések után a tehetségek elég hamar kinyíltak és némelyik nagyszerű kis motívumokat játszott. A gálahangversenyen így tehát nemcsak ismert klasszikus darabokat, hanem jazzt is hallhatott a közönség.

A marosvásárhelyi Nagy Krisztina (elöl) és a nagykanizsai Fata Flóra a tegnapi gálán játszottak Fotó: Gergely Szilárd

A szakember szerint e két műfaj hatással van egymásra, ezen keresztül a tanulók friss inspirációkkal is gazdagodhatnak.

– Azzal, hogy az idén a tábor nem kizárólag a szakmára koncentrált, hanem jóga is része volt a napoknak, feltöltve a testet és a szellemet energiával – vette át a szót Eckhardt Gábor. – Általában a gyerekek nem rajonganak az úgynevezett „munkás" hobbikért, ami komoly gyakorlással jár, ezek a hallgatók viszont mind kivételesek, hiszen őket egyszer már megszólította a zene.

Ez kiderült a tegnapi gálahangversenyen is, mely nemcsak lezárta a tábort, hanem új fejezetet is nyitott a diákok életében. Eckhardt Gábor szerint a tanévnyitó előtti összejövetelük olyan kiváló impulzusokat adott a fiataloknak, melyekből az új év során táplálkozhatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!