Hírek

2016.08.25. 16:45

Megtakarítás helyett súlyos bírság

Zalaegerszeg – Néhány millió forintos megtakarítást remélt, ehhez képest sokszorosát bukta a munkaerő-kölcsönzésen az a fuvarozó vállalkozó, aki jelenleg is perben áll az adóhatósággal.

Arany Gábor

A történet még 2014 elejére nyúlik vissza, akkor jutott nagyobb megrendeléshez Karát Lajos fuvarozó vállalkozása, a Kev-Sped Kft.

– Saját kapacitásunk nem volt elegendő, ezért 27 kamiont béreltünk és ezekre volt szükségünk a sofőrökre – lépett a történet elejére az az ügyvezető. – Számunkra legegyszerűbbnek a munkaerő kölcsönzése tűnt, mert ezzel a bérköltségekből is meg lehetett takarítani körülbelül havi egymillió forintot. Másik előnynek gondoltuk, hogy ha a sofőrt valamiért megbüntetik, például a vezetési idő be nem tartása miatt vagy balesetet okoz, akkor azt nem rajtunk, hanem a kölcsönző cégen kérik számon. Mivel ilyet korábban nem csináltunk, ezért az a adóhatóságnál érdeklődtem. Ott egyebek mellett arra hívták fel a figyelmemet, hogy olyan céget válasszunk, amelyiknek fő tevékenysége a munkaerő-kölcsönzés. Az interneten találtuk meg az Excellent-Humán 2000 Kft. Ez 2007 decembere óta működő budapesti cég, de volt két zalaegerszegi megbízottjuk is. Leellenőriztük őket ahol lehetett, kifogástalan információkat kaptunk. Ezek után megkötöttük a szerződést, ők hoztak minden papírt, és minden igazolást a munkavállalók bejelentéséről is. Emellett mi is bejelentettük az adóhatóságnál őket, hogy nálunk dolgoznak a munkaerő-kölcsönző közvetítésével. A szolgáltatásért havonta fizettünk 2,5-4 millió forint közötti összeget átutalással, illetve banki befizetéssel vagy éppen készpénzben, mert olyan is előfordult, hogy idejöttek érte  –  sorolta.

A munkaerő-kölcsönzésből súlyos adóhatósági büntetés lett; a bíróságra került ügy irataiból mutat néhány kötetnyit Karát Lajos
Fotó: Arany Gábor

Így működött ez 2014. április elejétől 2015. január közepéig. Szeptember táján azonban már kiderült, valami nincs rendben. Az egyik sofőrjük kórházi ellátásra jelentkezett és ott közölték vele, nincs egészségbiztosítása.

– Hívtam a munkaerő-kölcsönzőt, ők bizonygatták, hogy tévedés lehet, mert mindent rendben befizettek. Mint később kiderült, ez nem volt igaz. A dolgozókat valóban bejelentették, de semmilyen közterhet nem fizettek be utánuk, ez összesen 80-100 munkavállalót érintett. Vizsgálat indult, szinte minden hatóság megfordult nálunk. Az adósok megkeresték az Excellent-Humán 2000 Kft.-t is, de az első alkalommal nem találták ott az ügyvezetőt a pesti irodájukban, két nappal később pedig már zárt ajtókat találtak és elérhetetlenné váltak. Közben a Kev-Spednek kölcsönzött dolgozókat az Excellent-Humán 2000 kijelentette 2014. december elsejével.

– Erről utána januárban értesültünk, amikor a postás nagy csomagban meghozta az összes papírjukat. Az igazsághoz tartozik, hogy a novemberi volt az utolsó számlájuk, amit még kifizettünk nekik – tette hozzá.

Karát Lajos a rendőrséghez fordult, de feljelentését elutasították, és nem járt jobban az adóhatóságnál sem, sok jóval ugyanis nem kecsegtették, mert olyan mennyiségű hasonló ügyük van vizsgálat alatt.

– Magánnyomozót fogadtam, kiderítettem a kölcsönző cég két egerszegi megbízottjának a címét is, átadtam a hatóságnak, de semmi nem történt. Én csak annyit szeretnék, hogy ismerjék el, mi kifizettük nekik a számlákat és térítsék meg a kárt, mert miattuk büntetett meg az adóhatóság. Azt mondták ki a határozatukban, hogy az egész konstrukciót mi találtuk ki, tudatosan fiktív céggel kötöttünk szerződést, ezért 2014 második félévére 14 millió forintra büntettek. Az Excellent-Humán 2000 Kft. számláit nem könyvelhetjük le, a visszaigényelésbe beállított áfát nem kapjuk meg, sőt annak 200 százalékát büntetésként szabták ki ránk. Ha mindent összeszámolok, közel ötvenmillió forintot buktunk ezen az ügyön – vont mérleget.

A céginformáció szerint az Excellent-Humán 2000 Kft.-ben tagságot és képviseleti jogviszonyt kapott, azaz ügyvezető lett 2013. december 19-én az ukrán Krechko Oleksandra. A cégadatok szerint ez a változás 2015. március 11-től hatályos és egy hónappal később tették közzé. Végrehajtás 2014. november 17-én indult a cég ellen, adószámát pedig 2016. március 2-án törölték.

Adóügyi szakértőt is megkérdeztünk az esetről. Nem volt szívderítő, amit hallottunk. Bátran kijelenthető, szervezett bűnözés folyik e területen arra alapozva, hogy a hatóságok lassan mozdulnak meg. Nagyon gyakori, hogy pár hónapos, féléves működésre hoznak létre vállalkozásokat különösebb beruházást nem igénylő feladatokra. Látszólag minden rendben van, de mire kiderül, hogy mégsem, a cég újra gazdást cserél és eltűnnek a vállalkozás alapítói, működtetői. Bevált módszer, hogy régi céget vesznek át, majd döntenek be a fent leírt módszerrel. Mivel semmi zűr nincs a cég előéletében, különösen gyanakvónak kell lennie annak, aki ezt kivédi. Segíthet, ha elkérik a közterhek banki befizetését bizonyító igazolást a szerződő féltől, méghozzá havonta. Ez sem garancia mindenre, hiszen nem lehet tudni, hogy az igazolás név szerint melyik dolgozóra vonatkozik. A munkavállalókkal együttműködve lehet nagyobb sikerrel lebuktatni a csalárdságot. A dolgozó ugyanis lekérdezheti, hogy fizetik-e utána a közterheket. Ezt praktikusan az ügyfélkapun keresztül érdemes megtenni és ráadásul havonta. Ezzel módszerrel már másfél-két hónap után kiderül, ha a munkáltató nem fizet.

A történetnek még nincs vége, mert az adóhatósági határozat ellen bírósághoz fordult Karát Lajos. Az eddigi tárgyalásokon a munkaerő-kölcsönző cégtől az idézések ellenére senki nem jelent meg –  folytatás októberben.

– Nem tudom, mi lesz a per vége, de fontosnak tartottam nyilvánosság elé tárni az esetünket, hogy más lehetőleg már ne járjon így – mondta végezetül Karát Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!