Hírek

2017.01.23. 19:20

Megújul az ellátás: 60 ezer embernek jut egészséges ívóvíz

Zalaegerszeg - Hosszú évtizedekre biztosítható a megyeszékhely és több környező település megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátása a most kezdődő beruházás eredményeként.

Arany Gábor

Erről is beszéltek hétfőn az egerszegi városházán tartott sajtótájékoztatón. Vigh László országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a megyeszékhely északi, déli és keleti területein az elöregedett vízközmű cseréjéhez a kormány tavaly december 5-én négymilliárd forintot meghaladó támogatást nyújtott. - A kor színvonalának megfelelő vízminőséget a régi rendszer már nem képes biztosítani. A fejlesztés érintettje Zalaegerszegen kívül Bocfölde, Sárhida, Csatár, Zalaszentiván, Zalaszentlőrinc, Alibánfa és Pethőhenye.

Vízvezetékeket, kutakat, tisztítóművet, tározókat érint a várhatóan 2019 végéig tartó rekonstrukció - mondta Vigh László.

Balaicz Zoltán polgármester kiemelte: a 40-50 éve kiépült keleti vízbázis rekonstrukciójának támogatása 100 százalékos, az önrészt is az állam finanszírozza.

Balról: Arnhoffer András, Vigh László, Balaicz Zoltán és Bali Zoltán az érintett terület térképével
Fotó: Pezzetta Umberto

A polgármester emlékeztet rá, hogy a kutakból nyert víz minősége az elmúlt időszakban már többször romlást mutatott. Különösen az ivóvíz vas-, mangán- és ammóniatartalma lépi túl esetenként a megengedett határértékeket. Utalt arra is, hogy az elmúlt években Zalaegerszeg nyugati vízbázisán hasonló rekonstrukció zajlott le, így a mostanival együtt már a zalai megyeszékhelyen és környékén a teljes hálózat korszerűsítése megtörténik évtizedekre szavatolva a biztonságos ellátást.

Bali Zoltán, a beruházással érintett önkormányzatok társulásának elnöke arról beszélt, hogy új kutakat és víztisztítókat építenek, felújítják a gyűjtővezetékeket, a tározókat, így biztosítva az egészséges ivóvizet és a költséghatékonyabb üzemeltetést.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a beruházásban a víztisztítómű is megújul, amivel egészséges ivóvizet biztosítanak 60 ezer embernek Zalaegerszegen és térségében. Ezzel megszűnhetnek az egyes városrészekben ma még előforduló minőségi, valamint nyomásproblémák. Egyébként a keleti vízbázis biztosítja a város térsége ellátásának 70 százalékát. Kérdésünkre válaszolva közölte, az ívóvíz-szolgáltatásban a munkálatok szinte semmi gondot nem okoznak, de utak felbontásával jár majd a rekonstrukció, ennek mértékét a legkisebbre szeretnék korlátozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!