Hírek

2016.07.24. 16:11

Megújult a hegyi temető keresztje

Nagyrécse – A kistelepüléshez közeli bacónaki szőlőhegyen tartottak búcsút, aminek keretében komolyzenei koncertre, illetve egy régen elfeledett kereszt felszentelésére várták a környéken lakókat.

Pásztor András

A bacónaki hegyi búcsú a hagyományoknak megfelelően ünnepi szentmisével kezdődött, majd a hegyi kápolnában a Farkas Ferenc Énekegyüttes adott koncertet. A hívek ezt követően átvonultak a régi temetői kereszthez, amit a közelmúltban négy család közösen hozott rendbe.

A felújított hegyi keresztet Somogyi Imre nagyrécsei plébános áldotta meg Fotó: Gergely Szilárd

– Az idősek elbeszélései alapján úgy tudjuk, hogy ezt a keresztet az 1800-as években állították, amikor az erdőn dolgozó napszámosok közül többen is életüket vesztették egy járványban – mondta Küne György, a kereszt felújítását intézők egyike. – Az apósom, Kovács Mihály az 1960-as években egyszer már felújíttatta a keresztet, de azóta ismét leromlott a feszület állapota. Most az alap kivételével tulajdonképpen mindent ki kellett cserélni, a Mária szobrot, a korpuszt és a keresztet is, amit aztán Metz László miklósfai kántor festett le.

A kereszt felszentelését követően a Hajdú Rendezvényház udvarán folytatódott a közösségi találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!