Hírek

2014.04.29. 12:45

Mennyibe kerül most a ballagás?

A fiúknak öltöny, a lányoknak kosztüm, smink, fodrász, csokor, a családnak és rokonoknak ebéd az asztalra, az ünnepeltnek ajándék. Ha a fentieket forintosítjuk, akkor több százezer forintra is rúghat a ballagás költsége. De spórolnak-e a szülők ilyenkor?

Pásztor András

Nagy általánosságban azért elmondható, hogy a legtöbb családban már jó előre felkészültek a ballagási kiadásokra, a szülők vagy havonta félretettek egy kevés pénzt vagy időben eltolták a kiadásokat.

A spórolás, mint olyan, nem jellemző, a családok túlnyomó többsége saját anyagi lehetőségeihez mérten költekezik. Persze okos, kreatív ötletek mindig akadnak.

– Szükség volt a kiadások átcsoportosítására, ha ugyanis mindent egy hónap alatt kellett volna kifizetni, akkor bajban lettünk volna – árulta el Vida Tamás, akinek lánya Ágnes, csütörtökön ballag. – A lányom már korábban megvette a ruháját és a ballagási ajándékát – egy lap-topot – is megkapta már hónapokkal ezelőtt, így most csak néhány apróságra és persze az ünnepi ebédre kell költenünk. A hidegtálakat étteremből rendeljük, a frissensülteket és a süteményeket a család nő tagjai készítik, így 20-25 ezer forintból ki lehet hozni az ünnepi ebédet. Szerencsére frizurára sem kell költeni, a családban ugyanis több fodrász is van. Amúgy nem akarunk túl nagy feneket keríteni az egésznek, bízunk benne, hogy Ági egyetemre kerül, s inkább az albérlet, az utazás, illetve az egyetemi élet költségeihez szeretnénk majd hozzájárulni.

– A szüleim teljes egészében vállalták a ballagással járó szervezést, illetve a vele járó költségeket – mondta a hét elején Gerencsér Gréta, a kanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnázium végzőse. – Igazából nem is tudom, hogy mennyibe kerül mindez, az biztos, hogy a szűk család egy étteremben ebédel majd. A ruhát még nem találtam meg, valószínűleg az utolsó napig keresni fogom a megfelelő modellt, de az tuti, hogy 30 ezer forint alatt nem úszom meg, ha a kiegészítőket is hozzászámolom. Konkrét ajándékot nem kértem, de anyuéknak azért elejtettem néhány mondatot arról, mennyire szeretnék delfinekkel úszkálni, így nem kizárt, hogy egy utazással lepnek majd meg.

A ballagó fiatalok többsége amúgy pénzt vagy valamilyen értékes ajándékot kap a nagy ünnep alkalmából. Sokan például ékszerekkel gazdagodnak.

– Áprilistól érezhetően növekedik a forgalom, a fiúknak karkötőt, pecsétgyűrűt, a lányoknak nyakláncot, fülbevalót keresnek a rokonok – említette Rajkóné Vincze Zsuzsanna, az egyik kanizsai belvárosi ékszerbolt üzletvezetője. – A legtöbben fehér arany vagy ezüst ékszert vásárolnak, ez utóbbi nemesfémből készült ékszer már 10-20 ezer forintért is kapható, a fehér arany drágább, pláne, ha komplett szettet – nyaklánc, karkötő, fülbevaló – vásárol valaki. Egy ilyen garnitúra a 100 ezer forintot is elérheti. Az ékszer örök emlék marad, szerintem jobb ilyesmit ajándékozni, mint mobiltelefont vagy valami technikai kütyüt, ami két év múlva elavult lesz.

A kanizsai Batthyány Lajos gimnázium két végzőse, Kardos Vivien és Skriba Szabolcs egy párt alkotnak, mégis másképpen gondolkodnak a ballagási ajándékról.

– A szüleimtől azt kértem, nyissanak nekem egy bankszámlát, mert a ballagásra kapott pénzt szeretném felretenni az egyetemi tanulmányaimra – kezdte Vivien, aki elárulta: ismer olyan fiatalt, aki autót kap ajándékba.

– A ballagási öltönyt már korábban megvettem, de még most is nézelődök, ha találok egy szebbet, akkor az lesz rajtam – jegyezte meg Skriba Szabolcs, aki éppen az egyik belvárosi öltönyház kínálatát mustrálta. – Ballagásra a szüleimtől egy komoly okostelefont kértem, nem volt igazán ötletem, ezért ennél maradtam. Amúgy a vendéglátásra otthon kerül sor, úgy tudom, hogy az étel és ital körülbelül 60 ezer forintba kerül.

Sriba Szabolcsnak ugyan van már ballagási öltönye, de az egyik belvárosi üzlet kínálatának nem bírt ellenállni. Barátnője, Kardos Vivien a rokonoktól pénzt kért, hogy finanszírozni tudja egyetemi tanulmányait, megkönnyítve ezzel szülei áldozatvállalását. Fotó: Szakony Attila

Visszatérve a ballagási kosztümökhöz és öltönyökhöz, elmondható, hogy a végzősök zöme már korábban beszerezte az ünnepi öltözéket. Mint azt Vörös Jánosné, az egyik belvárosi üzlet vezetője megerősítette: ruhára és kiegészítőkre 20-50 ezer forint között költenek a fiatalok.

– A lányom, Laura semmit sem kért a ballagására, tudja, hogy nem engedhetünk meg magunknak túl sokat – árulta el a zalakomári Szőkéné Németh Ágota, aki hozzátette: a ballagással kapcsolatos kiadások legnagyobb tétele az ünnepi ebéd, amit egy zalakarosi étteremben költ el a szűk család. – Minden hónapban félretettünk egy kis pénzt, így vendégül tudjuk látni a rokonságot. Laura egyébként remek lány, nem követelőzik, tudja, hogy a szeretet nem pénzben, drága ajándékban mérendő.

Mint az a fentiekből is kiderült: a családok saját anyagi korlátaikat ugyan nem átlépve, de azért kitesznek magukért, hiszen a gyermek ballagása egy életszakasz lezárása is, így az egyik legnagyobb ünnep egy család életében.

Az éttermek nem akarnak problémát

A ballagási körkép során több étterem tulajdonosát is megkerestük, ám névvel senki sem akart nyilatkozni. Mint mondták: a hatóság gyakorta az újságban megjelenő információk, nyilatkozatok alapján indít vizsgálatot, ami cseppet sem hiányzik nekik, pláne nem a ballagások idején. Azt azért sikerült megtudni, hogy átlagosan 2500-4000 forint között mozog egy főre az ünnepi ebéd ára, attól függően, hogy a süteményeket és az italokat a család hozza-e a rendezvényre. A megrendelt hidegtálak ára valamivel olcsóbb, ez átlagosan 1500-2000 forintra jön ki fejenként.

Címkék#ballagás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!