Hírek

2017.06.12. 12:45

Pogácsa a gyékénykerítésen át - Viták a pszichiátriai betegek lakóotthoni elhelyezése körül, zalai álláspontokkal

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy egészségesen születik. Ha mégis, menet közben is sérülhet, mentális betegségek kísérhetik az életét. A testi vagy értelmi nehézségekkel küzdők sorsa a család mellett a közösség kezében van. A gondoskodás azonban nem könnyű.

Pásztor András

- Először az sem volt világos, hogy mit jelent a „támogatott lakhatási forma” - mondta Bakos Sándor, aki Bocföldéről kereste meg néhány héttel ezelőtt szerkesztőségünket, hozzátéve, a tájékoztatásra szóló önkormányzati meghívón ez szerepelt, nem csoda, ha sokan azt hitték, talán kiegészítést kaphatnak a rezsiköltségekre.

Nem erről van szó.

Magyarországon hat éve indult az az Európai Unió által finanszírozott program, amely arra hivatott, hogy a jobbára kastélyokban, volt egyházi rendházakban működő, fogyatékos személyeket, szenvedély- és pszichiátriai betegeket gondozó otthonok helyett lakásokban helyezzék el a gondozottakat. Az intézményi férőhelykiváltás második ütemének finanszírozásához április elején kellett pályázatot benyújtani, ezt a munkát Zalában a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége (SZGYFZMK) végezte el. Ebben a körben - többek között - Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény búcsúszentlászlói székhelyintézményének lakói kerülnének a megye öt településére, ahol az önkormányzatok biztosítanak e célra alkalmas ingatlanokat. (Búcsúszentlászlón 60 pszichiátriai beteg és 12 fogyatékkal élő gondozását végzi az intézmény. A férőhelykiváltás keretében e projektben az intézményből a fogyatékkal élők Vaspör, míg a pszichiátriai betegek Egeraracsa, Esztergályhorváti, Felsőrajk és Bocfölde településen kerülnek elhelyezésre, szól a SZGYFZMK nyilatkozata.)

A települési testület támogató határozata és megfelelő építési terület kijelölése szükséges, hogy 2018 második felében mindez megvalósuljon.

A megyében e pillanatban két intézményt érintő négy önálló projekt keretében 12 településen összesen 261 férőhely kiváltására kerül sor. Általában zökkenőmentes a folyamat indítása, néhány faluban azonban erőteljes lakossági tiltakozás fogadja a terveket.

Például Bocföldén.

- A homályos szövegű meghívó ellenére, a lakossági fórumokon kiderült, miről is van pontosan szó, ami az itt élők egy részét aggodalommal tölti el, pedig igyekszünk alaposan tájékozódni - folytatta Bakos Sándor.

Lakóotthon a somogyi Berzencén. Öt éve kezdték a programot. Fotó: A szerző és Katona Tibor

Lapunk is részt vehetett az önkormányzat tagjai, az aggályokat megfogalmazók és a SZGYFZMK igazgatója, Györe Edina és a búcsúszentlászlói intézményvezető, Ódor Richárd részvételével zajló, szinte az éjszakába nyúló eszmecserén.

- Az önkormányzati döntés Bocföldén anélkül született, hogy a lakosságot előtte megkérdezték volna, ezt sérelmezzük, másfelől úgy véljük, beteg embertársaink nincsenek biztonságban intézeti háttér nélkül, nem tudjuk, milyen mentális gondokkal küzdenek, hogyan illeszkednének be a település életébe, veszélyt jelentenek-e önmagukra és a környezetükre - fogalmazott többek között Egyed János és Simon Kálmán.

A megfogalmazottakra Lendvai Miklós polgármester vezetésével a testület tagjai (Rákosáné Vizsy Andrea alpolgármester, Heller Józsefné képviselő) válaszoltak, a szakmai érveket Györe Edina és Ódor Richárd sorolta. A bocföldei testület olyan házhelyet ajánlott a célra, amely mindenképp felújítás előtt állt volna. Az állam 50 millió forintból épít bruttó 240 négyzetméteres házat a telekre, 5 új munkahelyet teremt a községben, ötéves fenntartással, sorolták az érveket a testületi tagok.

Az ellátottak helyzetének elvi, szakmai oldalát a szociális ellátó rendszerben húsz éve dolgozó Györe Edina igazgató vázolta: mindenki megérdemli az élethez és az emberi méltósághoz való jogot, az egészséges társadalom szolidaritása kell, hogy segítse a fogyatékkal élőket, hiszen bárki, bármikor kerülhet hasonló helyzetbe.

Bocföldei aggódó kérdezők: Bakos Sándor, Simon Kálmán

Az igazgató így fogalmaz: a jelenlegi nagy létszámú intézmények sok esetben a települések szélén, rosszabb esetben az országhatáron, izoláltan, korszerűtlen épületekben működnek. Az intézmények a területi elhelyezkedésükből adódó korlátokat nem tudják leküzdeni, nem tudják a tényleges integrációt biztosítani. Több száz fős intézmény esetében fennáll a veszély, hogy nem alkalmas az egyéni képességekre és szükségletekre alapozott szolgáltatás nyújtására, szükség van a munkaerő-piaci részvételt és társadalmi befogadást segítő rendszerekre, az alapszolgáltatások erősítésére, a közösségi alapú szolgáltatások fejlesztésére. A projekt célja a fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek számára ápolást-gondozást nyújtó, 50 főnél nagyobb ellátási forma teljes körű kiváltása, és a magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátási formák kialakítása.

„A projekt keretében kiemelt hangsúlyt helyeznek az ellátott személyek, a szakmai munkatársak, továbbá a befogadó települések lakóinak felkészítésére. A kirendeltség számára a hitelesség a legfontosabb, kötelező állami feladatukat legjobb tudásukkal, megértő emberi hozzáállással végzik el”, mondta Györe Edina.

- Búcsúszentlászlón 1951 óta működik az intézmény. A műemléki védettségű épületek, szerte az országban, miután nem e célra emeltettek, kevésbé alkalmasak a lakóink ellátására, óriási belmagasság mellett 6-8-10-12 ágyas szobákban élnek, minimális intim szféra nélkül, holott a törvény 6 négyzetmétert ír elő egy ember számára - vázolta a jelenlegi állapotokat Ódor Richárd. - A lakóotthonokban optimális ellátást kaphatnak, örülünk, hogy a szociális ágazat még inkább törekszik arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítson rászoruló embertársainknak. Orvosi ellátás, pszichiáter szakorvos, gyógyszeres kezelés, szakképzett személyzet áll továbbra is rendelkezésükre.

Hangsúlyozta, ellátottjaik nem ön- és közveszélyesek.

Bocfölde önkormányzatának képviselő-testülete hozzánk eljuttatott nyilatkozatában az alábbiakat szögezte le: „kifejezetten cáfoljuk, miszerint a döntés anélkül született, hogy a lakosságot előre megkérdeztük volna. A döntés előtt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetői megkeresték a község vezetőit a programmal kapcsolatban, a képviselő-testületet tájékoztatták. Ezután az önkormányzat az SZGYF vezetőivel 2017. február 23-án lakossági fórumot tartott, ahol nem volt ellenvélemény a pszichiátriai betegek lakóotthona, mint támogatott lakhatási forma létesítése, illetve az építési terület e célra való felajánlása ellen. A képviselő-testület ezután hozta meg támogató határozatát, majd a lakossággal közmeghallgatás és fórum formájában négyszer beszélgetett a testület, az SZGYF és a búcsúszentlászlói intézmény vezetése, továbbá egy írásos tájékoztatót is eljuttattak a település minden felnőtt lakosának. Mindemellett a képviselők a kezdetektől folyamatosan szót váltottak a lakosokkal a témáról.

Bocföldén értik ezeket a szavakat, mégis szeretnék, ha a falu közössége dönthetne arról, hogy elinduljon-e a lakóotthon.

Ennek érdekében helyi népszavazást kezdeményeztek. A feltett kérdést („Egyetért-e azzal, hogy a bocföldei .... helyrajzi számon ne épüljön lakóotthon és a pályázatot az önkormányzat visszavonja?”) a helyi választási bizottság hitelesítette, ám az önkormányzat fellebbezett, ennek a felülvizsgálati kérelemnek helyt adott a törvényszék, a népszavazást szorgalmazók új kérdést kívánnak beadni.

- Pontosított kérdést nyújtunk be - üzen az eltökéltségről Bakos Sándor. Az álláspontok nem közelednek, úgy sem, hogy az ellenzők szerint másik, a falutól távolabbi telket kellene választani.

Bocföldén erre a telekre tervezik a lakóotthont

Időközben a bocföldeiek ellátogattak a búcsúszentlászlói otthonba, aggodalmaik nem enyhültek a látottaktól, a pontos kórképekről nem tudtak információt szerezni személyiségi jogok sértése nélkül. Nem tudják, milyen a betegségbelátása az ott élőknek, a gondnokság mit jelent, ha probléma adódna. A deviancia veszélyétől továbbra is tartanak.

Sokan sokat reméltek attól a Somogyba vezető utazástól, amit Györe Edina igazgató ajánlott fel, szervezett meg. Lapunk is meghívást kapott.

Hova vitt a tanulmányút?

A 2500 fős Berzencére, ahol 2015 decembere óta működik a lakóotthoni hálózat. Ugyanis az első ütemben itt valósult meg a férőhelykiváltás. „Az egyik 12 ágyas családias otthon avatásán Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a szociális törvény 1993-as életbe lépése óta még nem volt ilyen stratégai szintű változás a mentálisan sérültek ellátásában. A kormány által 2011-ben hozott döntés értelmében több tízezer pszichiátriai beteg a bentlakásos intézményekből az igényeikre alapozott, jobb életminőséget garantáló, támogatott lakhatási szolgáltatást biztosító családias lakásotthonokba költözhet. Akkor hat intézmény 660 lakója számára indult a program. Az államtitkár másfél éve hangsúlyozta, az új ellátási forma az egész társadalom számára jelentős lépés, és szükség volt arra a befogadó légkörre is, ami Berzencén a kezdetektől jellemző volt.

- Majdnem négy évünk volt arra, hogy a lakossággal folyamatos eszmecserét folytassunk a várható változásról - mondta Szőke József igazgató, a berzencei szociális szolgáltató központ vezetője, aki 18 éve vezeti az intézményt. Amelynek négy telephelyén 510 gondozottat ápolnak. A lakóotthonok kialakítása előtt Berzencén Festetics Tasziló hajdani kastélyában laktak, ahol olykor a fürdetés nehézségeket okozott.

- Már maga a szó is bántó és méltatlan - figyelmeztetett az igazgató, elismerve, nagyon sok beszélgetés, a lakossági érzékenyítést szolgáló találkozó áll mögöttük, mire az egymilliárdos beruházás megvalósult.

- Mi is szembesültünk azzal a véleménnyel: „bolondok lófrálnak innentől kezdve a faluban?” - érzékeltette a problémát. - Jóllehet, a kastély ajtaja addig is nyitva volt. Sokáig tartott, amíg a fogyatékosság stigmáját lebontottuk, bizonyítottuk, nem dühöngő őrültekről beszélünk.

Ma hat hatszobás lakásotthonban egyenként 12 fő él szerte a festői fekvésű faluban.

- Ez az én ágyam, itt vannak a képeim, ő az én fiam ám, ugye, milyen szép rend van - mosolygott ránk az egyikben Viola. Egy szuszra mondta, nagyon büszke volt a környezetére, s arra, hogy a fia is vele lehet. Volt, aki csak nézett nagy szemekkel, hiszen beszélni nem tud. Kis csapat a konyhában teát főzött, elmélyülten meregetve a poharakba a forró italt. A férfiak a kerti szerszámokat mutatták, s az akkurátusan lenyírt füvet.

- Látja, a szomszéd gyékényt húzott a kerítésre, amikor a mieink beköltöztek - mutatta Szőke József. - Most meg naponta hoznak pogácsát, sütit a lakóinknak.

Nem ennyire rózsaszín persze. Volt, hogy falu suhancaitól kellett megvédeni a gyanakvás nélküli fiatalabb lakókat.

A TERVEK FOGADTATÁSA A TOVÁBBI ZALAI TELEPÜLÉSEKEN

- Amikor híre ment, hogy úgynevezett lakóotthonokat alakítanának ki a fogyatékkal élők számára, sokakban eluralkodott a félelem - így Szabó Zsolt, Hahót polgármestere, aki miután érezte, a lakosság megosztott a kérdésben, fórumot hívott össze. - Pró és kontra hangzottak el vélemények, azok voltak hangosabbak, akik ellenezték. Testületi ülésen megvitattuk, nem született egyhangú döntés, végül elvetettük a lehetőséget.

Újudvaron a testület ugyan nem kérte ki a lakók véleményét, felháborodásról mégsem érkeztek hírek. - A kérdés eldöntése testületi hatáskör - magyarázta Jakab Sándor. - Ettől függetlenül az emberek tudták, milyen tervek készülnek. - Alapvetően befogadó település a miénk, az újnéppusztai otthonban élőket jól ismerjük, hiszen nincs messze. Az általunk felajánlott terület a faluközponttól távol, a morgánypusztai részen van. Sikerült megértetni, a beruházás munkahelyeket jelent, gondozókra és karbantartókra is szükség lesz. A felsőrajki fejleményről már hírt adtuk, a polgármester is nyilatkozott lapunknak. Zalalövőn a minap tartottak fórumot a témáról, információink szerint alapvetően pozitív volt a lakóotthonnal kapcsolatos tervek fogadtatása, egy hasonló területen dolgozó helyi szakember is kifejtette álláspontját. Vaspörben a testület egyhangúan támogatta a 12 fős lakóotthon létrehozását, tájékoztatott Németh Noémi polgármester. - A kérdésben összehívott lakossági fórumon szép számban vettek részt. Tájékoztatást kaptak az intézményről, az ott folyó munkáról, az ellátottak számáról és összetételéről, valamint a többi megyében már korában bekövetkezett kiváltásról, a tapasztalatokról. Úgy gondolom, szükség volt a tájékoztatóra, mivel sokak számára ismeretlen világ, az esetleges ellenszenv sokszor az ismeretlentől való félelemből táplálkozik - mondta a polgármester. - A vaspöri lakossági fórumon ellenző vélemény nem hangzott el. Szimpatikus volt számomra, hogy a fórum vége felé, miután többször elhangzott „Akinek kérdése, véleménye van, most mondja el" , egy helyi lakos tiszteletre méltó zárszót adott: „Várjuk őket! Jöjjenek!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!