Hírek

2013.09.27. 13:18

Mérföldkő a bölcsődei fejlesztés

Részt vett az Űrhajós úti bölcsőde átadásán, továbbá egy foglalkoztatási programot is bejelentett pénteken Soltész Miklós államtitkár.

Horváth A. Attila

Az Űrhajós úti tagbölcsőde fejlesztésére közel 80 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán a megyeszékhely önkormányzata, amely további 24 millió forintot biztosított önerőből a beruházásra. A tavaly szeptemberben indított projekt eredményeként 275 négyzetméteres új épületszárnnyal és 28 férőhellyel bővült az intézmény, amely így összesen 108 kisgyermeket tud fogadni. Emellett felújították a többi épületrészt, egyebek közt bútorokat, játékokat, konyhai eszközöket szereztek be, és plusz kétmillió forintból az udvar is megszépült. A létesítmény ünnepélyes átadásán Soltész Miklós, az Emmi szociális és családügyért felelős államtitkára méltatta a beruházást és a város családpolitikai törekvéseit.

Pohánka Ivánné, a tagbölcsőde vezetője mutatta be az új épületrészt és a berendezést Soltész Miklós államtitkárnak (középen), Gyutai Csaba polgármesternek és az ünnepség résztvevőinek (Fotó: Katona Tibor)

Soltész Miklós tájékoztatása szerint országosan sokkal kisebb mértékű jelenleg a férőhelyhiány, a "sorban állók" száma az elmúlt időszakban a felére csökkent. Gyutai Csaba polgármester hangsúlyozta, hogy az új beruházással Zalaegerszegen 396-ra nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, így minden igényt ki tud elégíteni a város. A bölcsődés korú egerszegi gyerekek és a férőhelyek aránya pedig jóval az országos átlag feletti.

Az ünnepségen Kónya Zoltán, a kivitelező Homeland Kft. ügyvezetője jelentette készre a beruházást, majd az Egyesített Bölcsődék intézményvezetője, Prenner Zsuzsanna mondott köszönetet a projekt támogatóinak és megvalósítóinak. Hangsúlyozta: mérföldkőnek tekinthető a fejlesztés, mivel ezt megelőzően 30 éve épült bölcsőde a városban.

Az átadást követően Soltész Miklós sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány újabb pályázatot ír ki a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásának bővítésére. Mint mondta, a programra országosan 620 millió forint áll rendelkezésre, amelyből 200-300 új munkahelyet lehet majd létrehozni. Pályázatot az akkreditált munkáltatók nyújthatnak be, meghatározott feltételekkel.

E programmal kapcsolatban Gyutai Csaba elmondta: Zalaegerszegen is működnek olyan cégek, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak, és reményei szerint a pályázaton is sikerrel szerepelnek majd. Vigh László országgyűlési képviselő pedig azt emelte ki, hogy Magyarországon 2010 óta 202 ezerrel több ember dolgozik, s a foglalkoztatás növelése óriási eredménynek számít. Hozzátette: az ilyen kormányzati programoknak is nagy jelentőségük van a munkahelyteremtésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!