Hírek

2016.07.05. 13:28

Merre tovább? - Szakmákkal ismerkednek az ifjak

Nagykanizsa – A kétkezi szakmák rejtelmeibe pillanthatnak bele a hét folyamán a Kisinas Tábor résztvevői.

Szabó Zsófia

A megyeszékhely után a dél-zalai városban is megszervezte a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a pályaorientációs szünidei programot. A Kisinas Táborban idén huszonnyolc, kanizsai és környékbeli hetedikes diák ismerkedik meg több szakmacsoporttal.

– A ötnapos tábor során a Nagykanizsai Szakképzési Centrum tanműhelyeibe látogatnak el a gyerekek – mondta Csiszár Ildikó, a megyei kamara pályaorientációs munkatársa. – Ezáltal kézzel fogható tapasztalatokat szereznek a különböző mesterségekről: többek közt az asztalosok, a villanyszerelők, a cukrászok, a szabók és a virágkötők munkájáról.

Csiszár Ildikó hangsúlyozta: a gyerekek sokszor álomvilágban élnek egy-egy szakmával, az azzal járó kötelezettségekkel és a fizetéssel, a bérekkel kapcsolatban is.

A forgácsolással ismerkedik Kisiván Viktor , Németh Gergely és Tóth Miklós, Kertész György szakoktató (középen) segítségével a tanműhelyben. Fotó: Szakony Attila

– Emellett olykor saját képességeikkel sincsenek tisztában – jegyezte meg a szakember. – A tábor az önismeretben és abban is segítséget nyújt a gyerekeknek, milyen irányban folytassák tanulmányaikat az általános iskola befejeztével. Idén bebizonyosodott, van létjogosultsága a tábornak, mivel a tavalyi program huszonkét fős csoportjából huszonegy diák tanul szakközépiskolákban és szakgimnáziumokban.

A Bolyai-tagintézmény tanulója, Németh Gergely egy üzemlátogatás alkalmával döntötte el, hogy CNC forgácsoló lesz, mire „felnő". Mindezt kedden mesélte a hetedik osztályos fiatal, amikor a tartály- és elzárószerelvényeket gyártó kanizsai cég műhelyébe látogatottak.

– A barkácsolás, a kézművesség és a számítógép programozás érdekel elsősorban – árulta el Németh Gergely. – Miután a hegesztői, az épület- és szerkezetlakatosi, valamint a forgácsoló munkával járó teendőkkel is megismerkedtünk, éreztem, ez utóbbi áll hozzám a legközelebb.

A kamaszokat különösen motiválja, ha maguk készítenek a gyárlátogatások, foglalkozások során az adott cég profiljához illeszkedő munkadarabot.

– Ha látják, van a munkájuknak gyümölcse, nagyobb elánnal dolgoznak – fogalmazott Vajda Tibor tanműhelyvezető. – Fontos, hogy olyan feladatokat adjunk a gyerekeknek, amelyekkel felkeltjük a kíváncsiságukat. Az átélt élményekkel a hiányszakmák felé „tereljük" őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!