Hírek

2014.12.18. 18:35

Mesés Hetés: értékek a Vasfüggöny túraúton

A hetési tájegység értékeinek megőrzéséről, az itt megvalósult és tervezett fejlesztési lehetőségekről szólt csütörtökön szakmai fórum a Bánffy Központban.

Korosa Titanilla

Bemutatták a Mesés Hetés – Tájértékek a Vasfüggöny túraút mentén című kiadványt, mely tartalmazza a tájértékeket, a régi kódisállásos lakóházakat, a szoknyás haranglábakat, az út menti feszületeket vagy a pusztulóban lévő, de még megmenthető épített emlékeket is, illetve a mindezek megőrzése érdekében végzett munka tapasztalatait.

Balról: Büki László, Bödeháza polgármestere Hogyor Veronika, projektmenedzser és Ladislav Bai, Zsitkóc Helyi Közösség elnöke leplezte le a Barátság Park információs tábláját (Fotó: Kósa Róbert)

A Vasfüggöny kerékpáros túraútvonal több mint 10 ezer kilométer hosszan olyan térségeken halad át, melyek közt a hidegháború alatt a közlekedést is megszakították. Ilyen kettéosztott térség volt Hetés is. Az EuroVelo 13 elnevezésű kerékpárút gerinchálózata a hetési településeket is érinti a szlovén oldalon, illetve kiegészítő útvonal halad a magyar oldalon Bödeházán és Gáborjánházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!