Hírek

2017.08.24. 12:36

Megkezdődött a szüret: Mézédes lett a Bornemissza Gergely minden (szőlő)szeme

Nagyrada - Volt időszak, amikor úgy tűnt: a tavaszi havas eső miatt keresztet lehet vetni a vörösbort adó Néróra a Szelemen-hegyen. Mégis jókora mennyiségű termés került e fajtából is a puttonyokba. A tetemes adag mellett hab a tortán a szőlő rendkívül magas cukorfoka.

Szabó Zsófia

Emiatt nem kell természetes édesítővel fokozni a Néróból, másnéven Bornemissza Gergelyből készített, gyulladásgátlóként (is) ismert, kedvelt vörösbort.

– A húszas mustfok önmagáért beszél – mondta Kovács Ottó borász, akinek nagyradai birtokában a napokban szüretelték a Nérót. – A szárazság hatását viszont lehet érzékelni a szemeken. A lédús gyümölcs ezúttal a megszokottnál alacsonyabb nedvességtartalmú lett. Sőt, csipegettek belőle a seregélyek, de jutott a darazsaknak is.

A szakember megjegyezte: Néróból, az ötezer tő szürkebaráthoz képest, kevesebbet nevel, nem erre a csemegeszőlőre specializálódott. Hangsúlyozta azt is, a korai fajták betakarítása csak előszele a szüretnek. A legnagyobb munka, amit a nagybetűs szüretként ismernek mindenütt, szeptember első felében lesz.

Obsitos Gábor Néróval tölti meg a kádakat. Félszáz mázsa termett e fajtából a Szelemen-hegyi borászatban Fotó: A szerző

– Szerencsére, ez idáig minden a reményeink szerint alakul, különösen, ami az időjárást illeti – folytatta Kovács Ottó. – A hűvösebb éjszakák és a meleg nappalok nem csak a gyümölcsnek, a munkának is kedveznek. A birtokunkon még a „régi”, hagyományos módszer szerint végezzük a betakarítást. Például Franciaországban, ha kézi szedéssel szüretelnek, azt külön feltüntetik a palackokon – a minőségi borok esetén. Nálunk a szegénység miatt történik manuálisan a munka – nevetett a bortermelő. Hozzátéve azt is: egy munkagép, szedésre alkalmas traktor sok tíz millió forintba kerül, aminek az ára, kisebb borgazdaság esetén, sosem térülne meg.

– Öröm is van az ürömben – mosolygott Kovács Ottó. – Ha kézzel szedjük, könnyebb észrevenni a sérült, madár-, vagy rovarlátta szemeket.

A két kis lurkónak, Molnár Tamásnak és Cindrics Barnabásnak nagyon ízlik a szőlő Fotó: A szerző

– A feldolgozásnál viszont nem mellőzzük a modern technikát – fűzte hozzá. – A pincészetbe traktorral szállítjuk a szőlőt, a cefreszivattyús zúzó bogyózó, ahova a gyümölcs kerül, szintén nem elavult eszköz. A készítés módszere pedig lehet régi és modern is. Attól függően, milyen típusú bort szeretnénk. A reduktív eljárással készülő illatos fajták – mint az Irsai – saválló hordókba kerülnek, míg az oxidatív, a levegőzést igénylőek, köztük a Chardonnay, hagyományos fahordókba. Előbbiek közül a Chardonnayt még csak szeptemberben szedjük. Néhány nap múlva nekiállunk a Rizlingszilváninak, majd a Leánykának, a Szürkebarátnak. Októberben pedig a Cabernet-tel zárunk. Akkor lesz majd ünnep a szüret, ha már kortyolgatni tudjuk az újbort...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!