Hírek

2016.06.27. 08:00

Mi a trendi 2016-os ballagási, érettségi ajándék?

Június 24-én hivatalosan is véget ért a szóbeli érettségik időszaka.

Mikó-Baráth György

Ezzel minden végzős diákra „rászabadul" a szabadságérzés, hiszen végre kezdődhet a nyári szünet, nincs több érettségi tétel, jöhetnek a bulik, fesztiválok, kirándulások. Ezt a pozitív hangulatot megragadva érdeklődtünk végzős diákoktól, hogy mi volt a legnépszerűbb ballagási ajándék idén. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a legtöbb szülő, barát és rokon inkább a biztosat választotta az ajándékozásnál.

Pintér Patrícia, az  Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola egykori tanulója a következőket osztotta meg velünk. „A szülőktől inkább virágot kaptunk vagy pénzt, ami majd jól jön nyáron, vagy ha valamire gyűjteni szeretnénk. Nálunk az igazgatótól mindenki kapott egy könyvet, ez egy nagyon kedves gesztus volt."

Pintér Patrícia

A Csányban végző Báhr András, és legtöbb barátja is pénzt kapott ballagására. „Ez a legegyszerűbb, s talán a legjobb megoldás. Jön a nyár, minden 18-19 év körülinek jól jön ilyenkor, és arra költi, amire szeretné, plusz ezzel nem lőnek mellé. Nyilván a közelebbi családtagoktól óra, nyaklánc, vagy bármilyen személyesebb ajándék is szóba jöhet, de manapság már ebben az esetben is inkább a pénz dominál. Persze ez családoktól függően más-más összeg, ki mennyit engedhet meg magának."

A többiek véleményét osztotta Németh Dóra is. „Nem igazán hallottam olyanról, hogy mondjuk valaki autót vagy házat, vagy valami „extra" ajándékot kapott volna. Én kaptam ékszert, aminek nagyon örültem, de a legtöbb esetben pénzt kapnak a ballagók, mert úgy gondolják az ajándékozók, hogy „kilépett a nagybetűs életbe" és ez kezdésnek jó lesz, vagy épp azért, hogy majd a ballagó eldönti, mit is vesz belőle. Az is érthető, hogy nem akarnak mellényúlni az ajándékkal."

Báhr András

Ha már megkérdezettjeink mind azon a véleményen voltak, hogy a pénz a legdivatosabb ballagási ajándék, arról is érdeklődtünk, mire költik el azt leginkább.

Ballagóink nagyon előrelátó elköltési formákat vázoltak fel nekünk. A Ganzban végzett Horváth Kristóftól megtudtuk „én is pénzt kaptam, majd ebből vettem egy motort, de a továbbiakban el akarom adni, és venni szeretnek egy autót, amivel el tudok járni dolgozni." Kristófhoz hasonlóan Dóra is jövőbeli munkájára fordította a ballagásra kapott pénz egy részét. Nem sokat pihenhet az érettségi után, hiszen júliusban egy szakmai vizsga vár rá, aminek díját a hasznos ajándéknak hála, szülői segítség nélkül ki tudta fizetni.

Persze 18-19 évesen, pláne, amikor Magyarország lassan a „fesztiválok országává" avanzsál, az se tekinthető bűnnek, ha egy kis szórakozás is belefér a büdzsébe. Ugyanakkor a legfőbb csapásirány Patríciánál és Andrásnál is a hasznosság volt.

Németh Dóra

„A barátommal elmegyünk majd egy-két helyre nyaralni, és ezeket közösen fizetjük, vagy ha a barátnőimmel elmegyünk bulizni, akkor szintén a ballagásra kapott pénzből költök, illetve egy kevés összeget félreteszek, mert majd a tankönyveimet is ebből fizetem, így besegítek kicsit a szüleimnek is." András egy laptopot tervez venni, és ahogy fogalmazott, „persze a nyárra, a barátokkal nyaralásra is tervezek félrerakni."

Habár a címben feltett kérdésre elég kézenfekvő választ kaptunk, talán tényleg a legegyszerűbb megoldás, s egyben a legjobb is ballagási ajándékok terén. S mind a négy általunk megkérdezett ballagó is ékes bizonyítéka volt annak, hogy 18-19 évesen igenis tudnak felelős döntést hozni az ajándékba kapott összeg felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!