Hírek

2016.11.17. 16:51

Mi legyek, ha nagy leszek? - segítség a pályaválasztáshoz

Keszthely - A pályaválasztást segítendő két napos kiállításra és szakmabemutatóra várja a továbbtanulás előtt álló általános iskolásokat a Zala megyei Kormányhivatal Keszthelyen.

Keszey Ágnes

Építőipar, rendészet, mezőgazdaság, vendéglátás, élelmiszeripar, egészségügy vagy szépészet? Milyen területen lehet biztos munkahelye majd egy fiatal szakembernek, melyik szakma illik a gyermekhez, s melyet kedvelne? Többek között e kérdések is foglalkoztatják a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket. Ezekben segít a Kormányhivatal szervezésében megvalósult, két napos pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató, melyen közel harminc szakma fortélyait próbálhatják ki a diákok, ismerkedhetnek a hiányszakmákkal is, s pályaorientációs tanácsokat is kaphatnak.

A rendezvény megnyitóján adták át a "Szakmák diákszemmel" című művészeti díjait: első helyezett lett Kapuváry Petra gyenesdiási iskolás szociális gondozó és ápoló című művével Fotó: Keszey Ágnes

- A munkaerőpiaci kihívások egyúttal lehetőséget is jelentenek. A munkáltatók  számára kihívás, mert nehezebben találnak jó szakembert, de lehetőség a diákok számára, hiszen ha jó szakmát választanak, nagyon hamar el tudnak helyezkedni, s nagyon hamar egzisztenciát tudnak megalapozni - világított rá lapunknak a néhány pályaválasztási szempontra dr. Babati Szabolcs a Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője.

A csütörtökön kezdődött rendezvény megnyitóján Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta: a megyében elsősorban bolti eladókra, varrónőkre, lakatosokra és tehergépkocsi vezetőkre lenne szükség. A térségben ezen kívül a vendéglátás, az építőipar és az egészségügy területén is nagy kereslet mutatkozik szakképzett munkavállalók iránt.

- A kormányzati programok sikerének köszönhetően a munkanélküliség a megyében a legutóbbi felmérési adatok szerint 5,6 százalékra csökkent – Keszthelyen 5,4-ről 4,1 százalékra – mégis meg kell említeni, hogy az igényekhez igazodó képzéseknek, a gyakorlati tudás növelésének van a leginkább létjogosultsága – emelte ki a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!