Hírek

2015.09.02. 07:58

Miért a gyűlölet? - beszélgetés Karsai László történésszel

Nagykanizsa - Ketté kellene őket hasítani, halál rájuk, lőjék a Dunába a nyomorultakat - ezerszám találni ilyen és ehhez hasonló kommenteket az interneten a menekülthullámhoz kapcsolódó híradások alatt. De vajon miből táplálkozik a gyűlölet?

Horváth-Balogh Attila

És mikor bukkant fel először a magyar történelemben? Továbbá: mi az oka, hogy mostanság felerősödtek a társadalomban a menekültellenes, idegengyűlölő és antiszemita hangok? Erről kérdeztük Karsai László történészt, a Szegedi Tudományegyetem Modernkori Történeti Tanszék tanárát.

- A társadalom jelentős részében mindig is jelen volt az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, a homofóbia és a rasszizmus, most mindez azért vált sokkal nyilvánvalóbbá és érzékelhetőbbé, mert az így gondolkodó emberek konkrét célpontot találtak maguknak a menekültek személyében - jelentette ki a professzor. - Nemrégiben tanulmányoztam egy 150-160 hozzászólásból álló komment-özönt, s ezek szerzőinek általános jellemzője a rendkívüli mértékű alulinformáltság. A kommentelők nagyon magabiztosak, gyakran név nélkül, vagy álnévvel, csekély ismeret birtokában tudnak igen határozott véleményt alkotni. Hadd illusztráljam ezt egyszerű példával: egyes kommentelők meg vannak győződve arról, hogy a hozzánk érkező migránsok dúsgazdag emberek. A zsebeik ki vannak tömve dollárral és euróval, és kétséget kizáróan bűnözők, vagy azok rokonai - mások nem is lehetnek... Ráadásul ezen kommentelők szempontjából teljesen mindegy, hogy a menekültek miért keltek útra, a lényeg, hogy nem magyarok, tehát ne jöjjenek ide; de ha már itt vannak, akkor mihamarabb távolítsák el, vagy zárják be őket.

Karsai László

- Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a migránsok egy részénél látni márkás mobiltelefonokat, táblagépeket.

- Ebből még nem lehet és nem is szabad arra következtetni, hogy ezek az emberek milliomosok. Az esetek többségében ők hátrahagynak, szó szerint felégetnek maguk mögött mindent, világos, hogy csak azokat a dolgokat hozzák magukkal, amik feltétlenül szükségesek a kommunikációhoz, illetve viszonylag értékesek és könnyen mozdíthatók. Persze, ezzel együtt nem állítom, hogy a hozzánk érkező menekültek kivétel nélkül koldusszegények, de vegyük tudomásul azt is, hogy még a meneküléshez is kell pénz. A legnyomorultabbak, a legszegényebbek menekülni sem tudnak.

- Van-e a gyűlöletnek pártpreferenciája?

- Nincs. Kovács András szociológus mélyreható kutatásaiból tudjuk, hogy az idegen-, és cigányellenesség, vagy az antiszemitizmus nem köthető kifejezetten párthoz, ha a Fidesz, a Jobbik, vagy az MSZP szimpatizánsainak ebbéli nézeteit vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy az így gondolkodó emberek közel azonos arányban vannak jelen az említett pártok környékén.

- Mi a másik emberrel szembeni gyűlölet gyökere?

- Véleményem szerint az egész alapvető oka a nevelésben, a hagyományokban és az iskolázottság hiányában keresendő. Az előítéletes emberek általában igencsak műveletlenek és tájékozatlanok, készek elhinni a legegyszerűbb magyarázatokat, összeesküvés-elméleteket. Tudniillik, hogy ennek a folyamatnak Amerika az okozója, és ha már Amerika, akkor a zsidók, akik szét akarják verni Európát. Az az egyszerű kérdés, hogy a világ zsidóságának (ami ráadásul ebben a formában nem is létezik) miért állna érdekében meggyengíteni Európát, fel sem merül bennük. Ezeknek az embereknek zárt a világképe, nagyon egyszerű, fekete-fehér kérdéseket tesznek fel és ilyen válaszokat várnak. Egyébként ősidők óta benne van az emberektől az idegenektől való félelem, ami teljesen normális és elfogadható reakció, de az semmiképp sem azonos az idegengyűlölettel.

- Mikor bukkantak fel a magyar történelemben ezek a szélsőséges nézetek?

- A magyar országgyűlésben volt olyan képviselő, aki 1933-ban a nácik elől menekülő németországi zsidókat patkányokhoz hasonlította. De már sokkal korábban is akadtak olyan emberek, akik azt követelték, hogy a hozzánk érkező idegeneket ne részesítsék kórházi ellátásban, ha rászorulnak. Tisza Kálmán akkori miniszterelnök a felvetést a lehető legkeményebben utasította vissza, egyrészt arra a racionális érvre hivatkozva, hogy ha a magyarok külföldön megbetegednek, őket is befogadják és ellátják az ottani kórházak. Megjegyzem, ez, a menekültügyet érintő, szélsőséges megnyilvánulásokkal kapcsolatos határozott kormányzati fellépés ma hiányzik. Orbán Viktor miniszterelnök pillanatnyilag a menekültkérdésben a legszélsőségesebb xenofób állásponthoz képest kis mértékben középen áll, de egyértelműen menekültpárti gesztusokat soha nem tett. Hiányolom az egységes és emberbarát kormányzati politikát ebben a témában. Az a baj, hogy a menekültkérdést csak és kizárólag rendőrséggel, hadsereggel, kerítéssel megoldható problémaként mutatják be a köznek és senkit nem érdekel maga a humanitárius katasztrófa, ami valójában zajlik körülöttünk. Jelentős részben ez az oka annak is, hogy a feszültség, az idegenellenesség folyamatosan nő az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!