Hírek

2015.07.20. 11:55

„Miért fizessünk 240 literes hulladékgyűjtő edény után, ha meg se telik?”

Zalaszabar - Miért fizessünk 240 literes hulladékgyűjtő edény után, ráadásul úgy, hogy hetente viszik el a szemetet, miközben a kuka meg se telik? Ezt a kérdést tette fel a zalaszabari Szíjártó Lajos, aki több falubeli nevében kereste meg szerkesztőségünket észrevételével.

Horváth-Balogh Attila

Borbély Zoltán és Szíjártó Lajos szerint a semmiért fizetnek családonként 10 ezer forintot, amiből szép bevétele keletkezik a cégnek. Fotó: Szakony Attila

A férfi az előzményekről elmondta: az önkormányzat abban a közszolgáltatási szerződésben, amelyet még a jelenleg hulladékszállítást végző Netta Pannonia Kft. jogelődjével, a Saubermacherrel kötött, kétheti hulladékszállítást és 240 liter űrtartalmú edényt rögzítettek. A hulladékszállítás díjának egy részét sokáig az önkormányzat fizette, ebben azonban változás állt be, csakúgy, mint a szállítás gyakoriságában.

– Európai Uniós kötelezettség miatt a kétheti szemétszállítás heti rendszerességűre változott, közben pedig az önkormányzat kiszállt a díjfizetésből, így a számlát most a lakók maguk rendezik – bocsátotta előre Szíjártó Lajos. – Ezért most évente 33 ezer forintot kell fizetnünk a szemétszállításért, miközben falusi ház lévén, a 240 literes edény meg sem telik egy hét alatt, hiszen a hulladék jelentős hányadát hasznosítjuk. Így lényegében a semmiért fizetünk évente tízezer forintot, ennyi ugyanis a különbség a 120 literes edény díjához viszonyítva, amire szerettük volna lecserélni a nagy edényt. Ezt azonban nem engedték. Tehát valójában rákényszerítenek arra, hogy minden héten 240 liternyi hulladékot termeljek. Mondtam is a feleségemnek, akkor én meg nem gyűjtöm a hulladékot szelektíven, menjen minden az edénybe!

A falu másik lakója, Borbély Zoltán azt mondta: előfordul, hogy egy-egy utcába be sem megy a szállítóautó, mert csak egy vagy két edény van kirakva.

Megkerestük a témában a Netta Pannonia Kft.-t is. Molnár-Rodek Bernadett szolgáltatási és értékesítési igazgatótól a következő választ kaptuk:

„A Pannonia cégcsoport – melynek társaságunk is tagja – immár huszonkét esztendeje működik Magyarországon. Tapasztalatunk és tulajdonosi hátterünk garanciát jelent arra, hogy színvonalas szolgáltatásokkal álljunk partnereink rendelkezésére.

Cégünk a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény, a hulladékgazdálkodást érintő kormányrendeletek és jogszabályok előírásai szerint végzi munkáját.

Álláspontunk szerint, mivel hulladékgazdálkodási ügyekben három hatóság is illetékes, ezért az ilyen jellegű észrevétel kezelésének nem a Zalai Hírlap a megfelelő fóruma. A Zala Megyei Kormányhivatal mellett működő Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a zalaszabari lakos panaszához hasonló ügyben eljárást folytatott, melyben a cégünk által folytatott gyakorlatot helyben hagyta, azzal kapcsolatosan kifogást nem emelt, észrevételt nem tett." – zárult a cég levele.

A Zalai Hírlap természetesen a továbbiakban is – a szakmai protokollnak megfelelően – foglalkozik a közérdeklődésre számot tartó olvasói megkeresésekkel, és felteszi az illetékeseknek azokat a kérdéseket, amelyek olvasóinkat, megyénk lakóit foglalkoztatják. Teszi ezt akkor is, ha bizonyos megkérdezettektől nem kap érdemi választ a szerkesztőség és ezáltal az olvasóközönség.

A szolgáltató nyilatkozatára a Zala Megyei Kormányhivatal is reagált. A lapunkhoz elküldött tájékoztatást az alábbiakban közöljük:

"A Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya a hulladékszállító edények méretének szabályozásával kapcsolatban nem rendelkezik hatáskörrel. A konkrét olvasói bejelentésre vonatkozólag a Fogyasztóvédelmi Osztályhoz nem érkezett bejelentés. Az edények méretét önkormányzati rendelet szabályozza a hulladékszállítást végző közszolgáltatók, illetve az önkormányzatok közötti megállapodások alapján. Ezen szerződések felülvizsgálatára a Fogyasztóvédelmi Osztály nem jogosult. A cikkben említett, a hulladékszállítással kapcsolatos hatósági vizsgálat kizárólag az elszámolás, számlázás, díjfizetés, díjhátralék valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő értesítési, tájékoztatási, szolgáltatásnyújtási kötelezettség vizsgálatára terjedt ki."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!