Hírek

2015.11.30. 17:00

Miért üres az intézet?

Nagykanizsa – Noha szeptemberben átadták a fiatalkorúak javítóintézetét, gyerek nincs a létesítményben. A városi pletyka szerint az épület megsüllyedt és az engedélyekkel sincs minden rendben. Megkérdeztük a minisztériumot, van-e alapja a híresztelésnek?

Pásztor András

Az elmúlt hetekben egyre több találgatás látott napvilágot, melyek kivétel nélkül arról szóltak, hogy valami probléma lehet a szeptemberben átadott fiatalkorúak javítóintézete körül. A szóbeszéd szerint azért nincsenek fiatalkorú bűnelkövetők a közel 2,5 milliárd forintból megépült létesítményben, mert az épület megsüllyedt. Egyesek azt is tudni vélték, hogy az engedélyekkel sincs minden rendben, és az intézet konyhája sem felelt meg az előírásoknak. A minisztériumi reagálásból kitűnik: e hírek nem igazak.

A városi pletyka szerint az épület megsüllyedt és az engedélyekkel sincs minden rendben. Fotó: Szakony Attila

Nos, a kérdésekkel megkerestük a javítóintézet szakmai működéséért felelős szaktárcát. Az Emberi Erőforrás Minisztériumtól gyors válasz érkezett, melyben leszögezték: az épület használatbavételi engedélyét 2015. október 15-én adták ki, a konyha pedig  2015. november 4-én kapta meg a szakhatósági engedélyeket. Vagyis a hírek nem igazak, az épület nem süllyedt meg, és a konyhai rész is megfelel az előírásoknak, az intézet a szükséges engedélyekkel rendelkezik.

Mint azt a szaktárca írta: a javítóintézet a műszaki átadást követően elkezdte üzemszerű működését. A bűnelkövető fiatalkorúak előzetes letartóztatásáról, az őrizetbe vételt követően – ha annak feltételei fennállnak – bíróság dönt, így a javítóintézeti nevelés végrehajtására csak a bírói ítéletet követően kerülhet sor. A nagykanizsai létesítmény a feltételeket megteremtette, s várja a fiatalkorú gyanúsítottak és elítéltek érkezését. Várhatóan december első hetében már érkezhet fiatalkorú növendék a javítóintézetbe – írta válaszában a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!