Hírek

2017.08.07. 18:10

Migration Aid - Nem pontosítják az átmeneti házak helyszínét

KESZTHELY Az elmúlt hét végére jelezte egy (azóta már törölt) Facebook-bejegyzésében a Migration Aid nevű szervezet, hogy területrendezős, háztakarítós napokat szervez annál a Keszthely közelében lévő ingatlannál, ahol „tranzitokból szabaduló menekült családok számára néhány hetes időtartamra nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet” szeretnének biztosítani.

Keszey Ágnes

A szervezettől kapott információk szerint nem került sor a programra. Hogy pontosan hol van a kérdéses terület, arról ellentmondásos hírek jelentek meg. A közösségi oldalon létrehozott eseménynél Keszthely, Balaton-part volt megadva helyszínnek, a leírásban pedig az szerepelt: „Keszthely közelében”. Megpróbáltuk kideríteni.

Csütörtökön megkeresésünkre Siewert András, a Migration Aid (MA) operatív koordinátora annyit közölt: Zalavár mellett található a kérdéses telek. A MA honlapján pénteken közzétett írásban ez olvasható: „csütörtökön Zalavár polgármester asszonya tette fel a kérdést: az ő falujukban lesz a helyszín? Tisztáztuk, hogy: nem.” Lapunk megkeresésére Horváth Ildikó, Zalavár polgármestere közölte: „Sajnos még ez idáig sem állnak rendelkezésünkre konkrét információk, így kommentálni, véleményt mondani továbbra sem szeretnék a megjelentekről, a kialakult helyzetről, a Migration Aid által közzétettekről, kivéve a rám vonatkozó részt. Igen, beszéltem velük, de a feltett kérdésemre nem erősítették meg, hogy nem Zalavár lesz a helyszín. Községünkben a hangulat érezhetően nyugodtabbá vált, bár találgatások továbbra is vannak.”Hétfő délelőtt ismét beszéltünk Siewert Andrással.

- Senkinek nem mondtunk pontos településnevet. Keszthely közelében, Zalavár közelében: mondhatok bármilyen települést. Azóta viszont kaptunk felajánlást abból a térségből - fejtette ki, majd hozzátette: a polgármesternek elmondta, nem bel-, hanem külterületi telekről van szó. - Ez a program magánszemélyek felajánlásaiból jönne létre, nem azt történt, hogy mi vásároltunk egy ingatlant, tulajdonjogilag semmi közünk ahhoz a telekhez. Közvetítőként lépünk fel ebben az ügyben, az adományozó, illetve felajánló, valamint a rászorultak között. Segítünk menedzselni ezt a folyamatot - ennyi a mi szerepünk. Két-három hete is utazgattunk egy kisbusznyi menekülttel Magyarországon, ilyen rendszeresen előfordul a munkánk során. De csak most lett sajtótéma.Hogy mikor kezdik meg a táboroztatást, Siewert András nem tudott információval szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!