Hírek

2015.11.29. 16:22

Mikola: A kényszerletelepítés megengedhetetlen

Keszthely – A bevándorlók letelepítésével kapcsolatos kvótarendszerrel nem old meg semmilyen problémát az unió – mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, aki Manninger Jenő országgyűlési képviselővel Keszthelyen tartott sajtótájékoztatót szombaton.

Korosa Titanilla

Magyarország pert indít Brüsszel ellen a kötelező kvótarendszer ügyében, és bízik a visegrádi négyek támogatásában, mondta Mikola István. A kormány számít a széles körű támogatásra, ami miatt Brüsszel „rendkívül ideges”, hiszen tudja, jogilag a kvótarendszer nem áll meg, folytatta. Hozzátette: az ide érkezők nem a kelet-európai országokban kívánnak letelepedni, a kényszerletelepítés megengedhetetlen.

A kötelező kvótát hívó jelnek tekintik a szíriaiak, az afrikaiak, fogalmazott Mikola István. Azt mondta, hogy az érkezők többsége gazdasági okból kívánja elhagyni országát, útjukat professzionális embercsempészek szervezik. A migránsok nagy része 15 és 35 év közötti férfi, akik között bizonyíthatóan terroristák is megbújnak, jelentette ki.

Fotó: a szerző

A külügyi államtitkár azt is kifejtette, hogy nem könnyű kiválasztani a valóban rászorulókat, akik között nagyon sok a gyerek, akiknek minden támogatást meg kell adni. Tény, hogy a szerb határ felől érkező közel négyszázezer ember személyazonosságát nem sikerült pontosan megállapítani, említette.

Mikola István arról is beszélt, hogy Irak és Szíria vezetői visszavárnák állampolgáraikat, sajnálják, hogy elmennek, hiszen az ország populációs stabilitása borul fel a keresztények elvándorlásával. Arra viszont nem látnak sok esélyt, hogy visszatelepülnek az elvándorlók, az időközben megváltozott körülmények miatt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra a tárgyalásra, amely sajtótájékoztatója másnapján, vasárnap kezdődött Brüsszelben Törökország és az uniós államok között. Azt mondta, Törökország követéléseit – évi 3 milliárd euró, a csatlakozási folyamat felgyorsítása, vízummentesség és egymillió migráns átvétele – „zsaroló pozíciója” miatt alaposan meg kell fontolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!