Hírek

2017.02.06. 14:04

Milliókat csaltak ki az áldozataiktól

Zalaegerszeg – Valótlan indokokkal, vagy épp nem létező befektetésre kért kölcsön milliókat az a két férfi, akik ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

A negyvenes éveiben járó, korábban csalásért, sikkasztásért már elítélt gyenesdiási férfi német állampolgárságú nyugdíjas falubelijével 2014 augusztusában ismerkedett meg, amikor a háza körül építőipari munkálatokat végzett. Ezt követően októberben azzal kereste meg német nyugdíjast, hogy a gépkocsibejárójához olcsón tud térkövet szerezni és ehhez 1500 eurót kért tőle. A pénzből azonban nem anyagot vett, hanem saját céljaira fordította. Megbízója többször érdeklődött a térkő sorsáról, ám a férfi azt állította, hogy még a telephelyen tárolja. Két hónappal később, decemberben újra pénzt kért a német nyugdíjastól. Ekkor gépkocsi vásárlásáról beszélt, hogy ehhez lenne szüksége négyezer euróra, amit hét hónapon belül visszafizet.

Az átvett pénzből azonban nem autót vett, hanem felélte. A vádirat szerint ilyen előzmények után 2015. január elején újra rávette a nyugdíjas német férfit, hogy háromezer eurót bízzon rá. Ez alkalommal azzal állt elő, hogy erdőrészletet vásárolna a számára, ami nagyon jó befektetés a német nyugdíjas számára. Ezt pénzt is felélte a gyenesdiási férfi, aki közel 2,7 millió forinttal csapta be áldozatát. A történtek miatt a keszthelyi járási ügyészség folytatólagosan elkövetett csalásért emelt vádat a gyenesdiási férfi ellen.

Szintén ismerősét csapta be az negyvenéves férfi, aki átmeneti fizetési nehézségeire hivatkozva kért kölcsön milliókat. A gépjármű-üzemanyagok kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozó 2015 januárjában azzal kereste fel bagodi ismerősét, hogy Németországból hoz be üzemanyagot, de a vámolás késik, emiatt átmenti pénzzavarba került, ennek áthidalására szüksége lenne nagyobb összegre. Közel négymillió forintot kapott. Azt azonban elhallgatta, hogy a vállalkozása már 2010 végén fizetésképtelenné vált, elrendelték a felszámolását. Emiatt 2011 januárjától már nem is képviselte az üzemanyag-kereskedő céget. Mindezek tetejében 2015. január 20-án az egerszegi törvényszék jogerősen kimondta a vállalkozás jogutód nélküli megszűnését.

A férfi erről tudva épp azokban napokban, 2015. január 12-én kért először kölcsön egy hónapos visszafizetési határidővel. Alig három héttel később újabb kölcsönért folyamodott, ekkor két hónapos határidőre 2,8 millió forintot kapott. A férfi a pénzt a megélhetésére költötte, a kölcsön visszafizetésének késedelmét eleinte különféle indokokkal magyarázta, végül semmit nem adott meg a közel 6,8 millió forintból.

A történtekről tájékoztatva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, a férfi ellen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!